Küldetésünk felfedezni a másikban a jót

Bokros Levente a 120 lelkes Cserhátszentiván plébániai kormányzója. A tüzes lelkű pappal beszélgettünk mindennapokról és távlatokról, az alázatról, a bennünk és körülöttünk lévő szellemi harcról, s a humor és az önirónia gyógyító erejéről.

Összetartozunk

A nemzeti összetartozás jegyében emlékeztek Trianon százéves évfordulójára világszerte a magyarok. A KÉSZ sikeres kezdeményezésére több ezer helyszínen kondultak meg a harangok, és az imádság segítségével összekapcsolódtak a lelkek.

Adj, Uram

Arcomra derűt,
karomba erőt,
szívembe szeretetet,
lelkembe békét!

A katolikus egyház Trianon után

A Magyar Királyság felbomlása a katolikus egyházat is kisebbségi helyzetbe hozta. Az új szituációban ismételten összeütközésbe kerültek a katolicizmus egyetemes alapelvei és a partikuláris nemzeti érdekek, a problémák megoldását illetően pedig gyakran eltért egymástól az egyes kormányok, püspöki karok és a Szentszék álláspontja.

Trianon az egyházpolitika szemüvegén keresztül

A századforduló Monarchiája forrongó közeget képezett. Magyarország a gazdasági felzárkózás sikerpályájára állt: minden évben dobogós helyen végzett Európában. Minden eredmény zárójelbe került azonban azon sorscsapás folytán, ami különös erővel sújtott le a nemzetre. Közép-Európa kétközpontú birodalma forró közegbe került, amelynek részévé váltak az egyházak is.

Szóljanak a harangok!

Június 4-én Kárpát-medence-szerte felzúgnak a harangok, emlékeztetve egy olyan százéves traumára, melyre a hét országba szétszakított Kárpát-medencei magyarság a mai napig nem talált gyógyírt.

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks