A bátrak ünnepe

Jézus Krisztus születése sokakat megmozgatott. Az evangéliumi beszámolókat olvasva lehetetlen nem észrevenni azt, hogy mindenki mozgásban van. Ennek evilági oka Augustus császár népszámlálási rendelete, hiszen emiatt mindenki köteles volt származási helyére visszatérni. Így válik érthetővé a betlehemi szállástalanság.

 

Van azonban égi mozgatás is, hiszen a bölcsek a csillogó jelet követik, a pásztorok pedig az angyalok híradása miatt kelnek útra. Mindenki mozgásban van, útra kel azért, hogy célba érjen a megtestesült Fiúhoz a betlehemi barlangistállóban. Az utazás azonban mindig fáradtságot, törődést és áldozatot kíván. A Szent Család és az esemény minden tanúja vállalták mindezt, mert megsejtettek valamit Isten tervéből, ez pedig erőt adott nekik.

Karácsonyi készületünk során sokan vállaltunk a fenti utazáshoz hasonló fáradtságot és lemondást akkor, amikor hajnalban rorátéra vagy imádságra mentünk, amikor böjtöltünk, és amikor – olykor rejtett – jó cselekedetekkel szereztünk örömet felebarátainknak. Mindez pedig örömöt okozott, egyfajta különleges belső örömöt, amit csak az tapasztalhat meg, aki meri vállalni a lemondást és az áldozatot. Karácsony a maga elevenségével éppen arra ösztönöz minket, hogy lépjünk ki komfortzónánkból, és merjünk önmagunkhoz képest mások lenni. Ezt tette Jézus is: „az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez föltétlenül ragaszkodnia kell, hanem kiüresítette magát, szolgai alakot öltött, és hasonló lett az emberekhez. Külsejét tekintve olyan lett, mint egy ember.” (Fil 2,6–7) Szűz Mária is merte az Úrra bízni magát, és emberi ésszel gondolkodva irracionális döntést hozni, ahogyan József is bátran túllépett önmagán, amikor felvállalta az evilági értelemben vett vállalhatatlant. A bölcsek hátrahagyták a biztos hátteret a bizonytalanért, a pásztorok is sietve elindultak a nyáj nélkül, mint később a halászok, akik otthagyva bárkát és hálót, követték Jézust.

A hit és az igazi boldogság gyakori akadálya a hamis kényelemszeretet, amikor nem mozdulunk rá az Úr dolgaira, amikor kifogásaink vannak, és mentegetjük passzivitásunkat. A kereszténység bátorságot jelent, olyat, amilyen az Istenszülő Szűz Máriáé, Szent Józsefé, a bölcseké és a pásztoroké. Manapság erre a bátorságra van nagy szükség a krisztushívő benső-lelki és külső-vallásos életében és a keresztény közösség szintjén is. Merjünk szót emelni, tisztán beszélni és kiállni Krisztusért! Önként vállalt elkötelezettségünk az igazi szabadság megélése. Ne várjuk, hogy a világ ezt megértse, mert máshogyan gondolkodik. Amit azonban a világ is tisztel, az a döntés bátor vállalása, a kiállás határozott megfogalmazása. Nekünk, keresztényeknek nem e világ tetszését és elismerését kell keresnünk, hanem a jászol mellett kell kimondanunk Máriával és Józseffel: megvédelek Jézus, mert szeretlek!

Makláry Ákos
a KÉSZ elnöke

 

 

2017-12-23

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

 

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks