A beregszászi KÉSZ-esek Délvidéken jártak

A szabadkai székhelyű Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) meghívására augusztus 23–26. között vajdasági tanulmányúton vettek részt a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjai, hogy megismerkedjenek a 2003 óta működő délvidéki társszervezet munkájával.

 

A vendégeket Szabó Károly, a KÉK elnöke és a szabadkai csoport vezetője, Szabó-Hangya Teréz fogadta. Az elnök bemutatta a szervezet létrejöttének körülményeit, a vajdasági hálózat kiépülését és rendszeres programjaikat, Szabó-Hangya Teréz pedig ismertette a szabadkai csoport munkáját. Az ezt követő kötetlen beszélgetésen világossá vált: mivel a szabadkai és a beregszászi keresztény értelmiségiek egyaránt szláv többségi társadalomban élnek és dolgoznak, sok hasonló nehézséggel küzdenek. Ezen dolgok feltárására, mélyebb megértésére szolgálnak a tanulmányutak, a találkozások, a közös történelmünk helyeinek felkeresése. Van mit tanulnunk egymástól. 

Mivel a határon túli régiók közül a Vajdaság van tőlünk, beregszásziaktól a legtávolabb, erről a térségről tudtunk a legkevesebbet. Az is kiderült, tapasztalt idegenvezetőnknek mi voltunk az első kárpátaljai csoportja. Megismerkedtünk Szabadka nevezetességeivel: jártunk a csodálatos szecessziós városházán, amely előtt kék színű zsolnai kerámiából készült szökőkút áll. A ferencesek 173036 között épült Szent Mihály arkangyal templomában a Szerecsen Szűz Mária képénél imádkoztunk és énekeltünk. Meglátogattuk a szabadkaiak kedvelt pihenőhelyét, Palicsot. Jártunk a nemrégiben felújított zsinagógában, ami jelenleg koncertteremként működik. Látogatást tettünk a zombori vármegyeházán, melynek dísztermében megnéztük a zentai csatáról készült monumentális festményt.

Doroszlón meglátogattuk a vajdasági magyarok legnagyobb Mária-kegyhelyét. A csodálatos gyógyító vízzel ki-ki megkente fájó testrészét, s mi is részesei voltunk a csodának. A nap végén megnéztük Bács várát, amelyről az egykori vármegye kapta a nevét. Hazaérkezésünk után újabb tapasztalatcserére került sor, melynek keretén belül csoportunk tagjai nyilatkoztak a Szabadkai Rádiónak.

Zentán jártunk látogatásunk harmadik napján, ahol a városháza tornyában megtekintettük a zentai csatáról szóló informatív kiállítást. A toronyból gyönyörű kilátás nyílt erre a szép, zöld városra. Ezután következett a péterváradi vár és temploma, amely a vajdasági Dunakanyarban fekszik, s az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori vár. Leróttuk kegyeletünket az 1944-ben kivégzett vajdasági magyarok emlékműve előtt, végül megtekintettük a Vajdaság fővárosát, a kb. háromszázezer lakosú Újvidéket. Itt székel a Vajdasági Magyarok Szövetsége, s van magyar kar az egyetemen.

Az utazás támogatásáért köszönet Magyarország Kormányának, Grezsa István miniszteri biztosnak és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének.

Jakab Nóra
a beregszászi KÉSZ elnöke

 

2019-09-11

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks