A Hit pajzsa mögött

Jezsuita szerzetes, teológus, tanár, költő, publicista, rádióműsor-szerkesztő, a Távlatok főszerkesztője, A Szív folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Sokrétű tevékenységével, bölcsességével Isten szívébe jegyezte fel nevét a kálócfai születésű Szabó Ferenc SJ, akinek hangjára e sorok írója a Vatikáni Rádió műsoraiból emlékszik leginkább.

 

Rádiós szolgálatát kiemelve, II. János Pál pápa táviratban köszöntötte 70. születésnapja alkalmából, tizennyolc esztendeje.

E rövid bemutatás terjedelme szűkös volna mindazok felsorolásához, ami 1931 és napjaink között történt vele. Nem véletlen, hogy könyvei hosszú ideig külföldön jelentek meg, hiszen az 1956-os forradalom eseményeit követően külföldre távozott. Tanulmányait az egenhoveni főiskolán folytatta, majd a párizsi katolikus egyetemen doktorált teológiából. Brüsszelben szentelték pappá, 1962-ben. Első könyve, a Mai írók és gondolkodók címmel jelent meg (Louvain, 1965), a legutóbbi pedig Reformáció és katolikus megújulás címmel (Szent István Társulat, 2018).

Kultúrmissziójának rendkívül fontos része a nyugati szakirodalom hazai népszerűsítése az egyetemi hallgatók körében. Filozófiai, teológiai és irodalomkritikai tanulmányai, műfordításai mellett, Tűz Tamás biztatásának megfelelve verseket is írt. A rendszerváltást követően tért vissza szülőhazájába. Krisztológiai ismereteket tanított. Munkásságát számos magas elismerés kísérte. Legutóbb idén, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen vette át a Horváth Béla politikus és Gyurkovics Tibor író által alapított Parma fidei ‒ Hit pajzsa-díjat Mádl Dalma asszonytól.  

Példaadóan sugárzik verseiből a hit és a magyarság iránt töretlenül elkötelezett hűsége. Azt a józan belátást érzékeltetik, amit Isten üzen a természet jelenségei által a jóakaratú embereknek.

Zsirai László

 

 

Szabó Ferenc verseit itt olvashatják

 

 

2019-06-26

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks