Az egyetlen igazi válasz

Az első Krisztus-hívők nagycsütörtök este kimondhatatlanul nagyot csalódtak. Jézust elfogták, megverték és megalázták, majd pénteken, mint egy bűnözőt elítélték, megostorozták és keresztre feszítették. Ő pedig nem tett mindezek ellen semmit, csak tűrte és elszenvedte.

 

A Jézust követő asszonyok, az apostolok, az emmauszi kettő és a többi tanítvány mit érezhetett? Csalódottság és tehetetlenség biztosan volt a szívükben.

Az emberiség 2020 tavaszán ugyanezt érzi. Tehetetlenek vagyunk a koronavírussal szemben, ami öl és pusztít, de nem tudunk ellene tenni semmit, mert nincs gyógyszer, nincs védőoltás, nincs ellenszer. Pedig azt hittük, hogy nagyon képzettek vagyunk, mindenre van válaszunk és megoldásunk, de most megtorpanunk és megtapasztaljuk, hogy nincs semmink. Ez a ma emberének tehetetlensége. Ugyanakkor csalódtunk is önmagunkban. Hát mégsem vagyunk olyan nagyok, okosak és mindenhatóak, ahogyan elhittük magunkról korábban? A bábeli toronyépítők tapasztalata a miénk.

Az emberi tehetetlenségre nincs végérvényes orvoslás. Határaink és kereteink végessé teszik létünket. Hiába hitetjük el magunkkal, hogy isteniek lehetünk: „Rajta, építsünk várost és tornyot, amelynek teteje az égig ér” (Ter 11,4). Hiába kísért a kísértő újra és újra: „…olyanok lesztek, mint az istenek, akik ismerik a jót és a rosszat” (Ter 3,5). Most is be kell látnunk és el kell fogadnunk, hogy az emberszerető Isten az Atyánk, aki tehetetlenségeink és korlátaink ellenére, azokkal együtt gondunkat viseli és szeret bennünket.

A csalódottságra csak és kizárólag Jézus Krisztus feltámadása a gyógyszer. Az első Krisztus-hívők találkoztak a feltámadt Jézussal, és ezután történhetett bármi, ők felszabadultak a kötelékektől és félelem nélkül éltek-haltak. Ez húsvét csodája, ez hitünk titka! Krisztus feltámadása az egyetlen igazi válasz az emberiség nagy és végső kérdésére.

Nem kell csalódottnak lennünk, hiszen van Mesterünk! Nem kell csalódottnak lennünk, mert Istenünk a múltban adott számtalan példa után ma is velünk van, és kérhetünk bármit, Ő megadja nekünk.

Imádkozzunk hát!

Krisztus feltámadásának hite adjon reményt minden embernek 2020 húsvétján!

Makláry Ákos
a KÉSZ elnöke

 

 

 

 

2020-04-11

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks