Barátkozási nap az Eucharisztia jegyében

A Keresztény Értelmiségi Kör a Horgos melletti Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Házban tartotta az immár hagyományossá vált barátkozási napot május 25-én. A rendezvényre Vajdaság több településéről érkeztek érdeklődők, és határon túli vendégek is, Jánoshalmáról, Budapestről, Horvátországból.

 

Richter Mátyás jánoshalmi káplán az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondatát követve az Eucharisztiáról, keresztény életünk és küldetésünk forrásáról tartott előadást Szent Jusztinusz és az Eucharisztia címmel. (A 165 körül vértanúhalált halt teológus, részletesen leírja, miként is ünneplik a II. század közepén a keresztények az Eucharisztiát).

Az Oltáriszentséget jelenti az Eucharisztia. Eredeti jelentése úrvacsora, és a kegyelem, kegyelmi adomány szavakból ered. Szertartás, amely során Jézusnak a kenyérről és borról az utolsó vacsorán mondott szavait idézi a liturgia. Bemutatása áldozati cselekmény – mondta el kérésemre az előadó a rendezvény kezdete előtt.

Az utolsó vacsorán Jézus a Mennyei Atyának hálaadás formájában ajánlotta fel életét értünk. A föld terményeit, a teremtést és önmagát. Emberré lett értünk. Az Oltáriszentség az értünk emberré lett Jézus teste és vére a kenyér és a bor színe alatt. A szentmisét is Eucharisztiának nevezzük, hívta fel a figyelmet Richter Mátyás. A szó nemcsak Jézus gesztusára terjed ki, hanem az áldozatbemutatásra és a szentmisére is, ahol összegyűlik a közösség.

Az Eucharisztia üzenete minden embernek szól. Mindenki meghívást kap Jézustól az egyházba és Isten országába. A mennyországnak egy előfeltétele az Eucharisztia, ami foglalata mindannak, amit Jézus az emberekért tett. Központi magja annak, amit mi keresztényként meg akarunk élni – például abban, hogy a szeretet parancsát, ami a legfőbb parancs, tovább tudjuk adni.

Jézus az utolsó vacsorán azt mondta: „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” – vagyis, amit ő tett a szeretet legnagyobb jelét, életét adva. Mi is a szeretet legmagasabb fokára szeretnénk elérni. Amint az előadó fogalmazott: az Eucharisztiában koncentrálódik a megváltás. Magában foglalja Jézus szenvedését, de a feltámadását is, ami a hitünk legnagyobb igazsága. Isten országa beteljesedik a teremtésen keresztül az örökkévalóságban. A kenyér és a bor Jézus testévé és vérévé lesz, azt vesszük magunkhoz, mint Krisztus áldozatát, hogy általa mi is áldozattá tudjunk lenni, és életünk a szeretetben elérje azt a teljességet, ami a mennyországában fog teljes intenzitásában kibontakozni. Ez az Eucharisztia lényege, ezért kell ezt megbecsülnünk és ebből élnünk.

A jövő évi kongresszus a népeket közös hitvallásban gyűjti össze és megerősíti, hogy ebből a kincsből, ami maga Jézus Krisztus közöttünk, éljünk és abból táplálkozva tudjunk növekedni emberként és keresztényként – mondta a jánoshalmi káplán.

Az Eucharisztia üzenetére, annak megértésére, befogadására, az örömhír terjesztésére és követésére összpontosítunk a kongresszus előtt, amire hatványozottan szükség van ebben a furcsán rideg, rohanó világban. A hívő ember fontosnak tartja, hogy nyitott legyen a természetfelettire, mert aki mindent itt és most szeretne megvalósítani, a magasabb rendű értékek forrását sok esetben szem elől téveszti.

Az Eucharisztiában Isten a kezünkre adja önmagát és magasabb rendű életre képesít bennünket. Aki ezt a lelki táplálékot magához veszi, az Isten országának megvalósulását akarja – zárta előadását Richter Mátyás jánoshalmi káplán.

A találkozón Harmath Károly ferences szerzetes, a lelkigyakorlatos ház termében kiállított festményekre hívta fel a figyelmet. A Domusban Pacisban harmadik alkalommal rendeztek alkotótábort, amelynek témája Kenyeret adtál nekünk a földből és az égből volt. A művészek azt láttatják alkotásaikon, hogy mit is jelent a kenyér az ember életében.

A barátkozási napon Csizovszki László, a KÉSZ elnökségi tagja, a jánoshalmi csoport elnöke beszámolt a KÉK társszervezetének aktuális programjairól, az alapításának harmincadik évfordulóját ünneplő egyesület jubileumi előkészületeiről, majd a horvátországi és a magyarországi vendégek bemutatkozására került sor.

A Keresztény Értelmiségi Kör rendezvénye a szervezet közgyűlésével zárult.

Szilágyi Edit

 

 

2019-06-09

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks