Betlehemi színlap

Kedves Ünneplő Testvérek!

A világ, amiben élünk állandó változásban van. Az elmúlt időszak különösen sok változást hozott az életünkbe, amelyek közül a személyes szféránkat érintő, napi életvitelünket is meghatározó pandémia a leginkább megtapasztalható. Talán emiatt fokozottabban keressük az állandó pontokat az életünkben.

A bölcs ember ilyenkor visszamegy a kályhához, az eredethez és ott keresi meg azokat a biztos pontokat, amelyek még ilyenkor is védelmet nyújtanak. Ez a vágy vezérelt akkor, amikor a betlehemi barlangistálló képét nézegettem, és Takács Dénes somodi plébános gondolatait olvastam. Akiket a betlehemben látunk ugyanis, nagyon fontos és konkrét segítséget nyújtanak ma, a szegényebb, korlátozottabb, lelki gondokkal is terheltebb karácsonyi ünneplésben. Lássuk őket:

 

 

 

 

Szűz Mária, a szeretet megtestesítője

Jézus életében Édesanyja a háttérben maradt, de aggódó jelenléte kiérezhető az evangélium olvasásakor. Rajta keresztül látjuk meg igazán, hogy az igazi szeretet nem tolakodik, nem kiabál, hanem csendesen ott áll a háttérben. Egyre gyakrabban az az érzésünk, hogy nincs szeretet a világban, pedig ez nem igaz. Sokszor megtapasztaltuk, hogy amikor a legjobban szükségünk volt szeretetre, akkor jelent meg valaki, aki segített és biztatott bennünket. Karácsony első üzenete ma nekünk ezért az, hogy a szeretet létezik, tanú rá Szűz Mária.

 

 

 

 

 

 

 

József, a hit jelképe

József keveset beszélt, a Szentírás lapjain nem olvassuk szavait, mert ő a tettek és a cselekvés embere. József a hitből fakadó hűség és engedelmesség mintaképe. Ma gyakran azt halljuk, hogy alig van hit a világban. De nem így van, hiszen vannak mélyen istenhívő emberek, csakhogy a hit nem hangoskodó, hanem csendesen cselekvő. József a tanú arra, hogy ma is van hit a világban, csak érzékeny szem kell hozzá, hogy meglássuk.

 

 

 

 

 

 

Az ökör, a béke jelképe

A legenda úgy tudja, hogy az ökör melengette leheletével az újszülött Jézust. Néha úgy tűnik, hogy a világban nincs sehol béke, mindenütt csak háborúk, ellenségeskedések és viszályok vannak. Az egyházban is, mintha manapság több lenne a nézeteltérés és széthúzás, mint az összetartás. De nem így van: a béke létezik, csak a béke emberei nem kiabálnak, nem agresszívek, nem gázolnak át senkin, hanem csendesen melengetik a körülöttük élőket.

 

A szamár, az öröm jelképe

A szamárra leginkább azt szoktuk mondani, hogy buta és csökönyös, de van egy szép jellemvonása is: megelégszik kevéssel, és tud örülni a kis gondoskodásnak is. Olykor megkérdezzük magunktól is: igaz, hogy a világban már nincs valódi, csendes öröm, hanem csak zajos mulatságok? Nem így van. Az igazi öröm nem zajong, hanem megelégszik apró figyelmességekkel és szívességekkel. Tapasztalatból tudjuk, mennyire felmelegíti a szívünket egy jó szó, egy csendes baráti kézfogás, egy önzetlen mosoly. A szamár biztosan jól érezte magát a betlehemi istállóban, mert volt mellette valaki, akinek örömet szerezhetett, és aki tudta értékelni a közelségét: a kis Jézus. A mi örömünk forrása is Jézus biztos jelenléte életünkben.

 

 

 

A pásztorok, az éberség jelképei

A pásztoroknak felelősségteljes munkájuk van: őrizni a nyájat és ügyelni, nehogy a farkas elragadjon közülük egyet is. Emiatt aztán a pásztor nem foglalkozik fölösleges dolgokkal, hanem figyelmét a feladatra összpontosítja. A járványveszély előtt sokszor mondtuk, hogy az élet rohanás, és már semmire sem tudunk nyugodtan odafigyelni. Most furcsa kényszerűségből sokan lelassulhatnak, és olyan emberekké változhatnak, akik nem veszítik el életkedvüket és jó kedélyüket az élet kellemetlenségei miatt.

 

 

 

 

 

A királyok a nagyvonalúság jelképei

Nem számoltak, hogy mennyibe kerül az út a csillag követésekor, nem fukarkodtak az arannyal, tömjénnel, mirhával, idővel és fizikai megpróbáltatással, mert volt egy magasabb céljuk. Olykor túl anyagias a világunk és mi magunk is. De ilyenkor, karácsony ünnepén a legdrágábbat kell adnunk magunkból, amink csak van: időnket, gyöngédségünket és szeretetünket, azaz önmagunk legjavát.

 

A Kisded

Középen ott fekszik Jézus, aki ezt a sok jóságot magához vonzotta. Az ő születésnapja így gyűjti össze a jót, ami bennünk van. A nagyvilág – akkoriban a Római Birodalom – éli a maga életét: harcol és leigáz, adót szed és utat épít, cirkuszt néz és népszámlálást tart, de a barlangistállóban elkezdődik az egész világot megváltoztató isteni megváltás. Az Ő szeretete Jézus Krisztusban eljött és világít, rajtunk keresztül is.

Ebben a szeretetben megélt, áldott Krisztus-születést kívánok mindannyiunknak!

Makláry Ákos
a KÉSZ elnöke

 

 

2020-12-23

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks