Brazil misszionáriusok Magyarországon

Nemzetközi Acamp’s Nyári Fesztivál

A Katolikus Shalom Közösség, Nemzetközi Acamp’s Nyári Fesztivál Magyarországon 2018. címmel gazdag programot ígérő rendezvényt szervez Révfülöpön augusztus 8. és 12. között 1535 éves fiatalok számára.

 

A Közösséget, működését, céljait, terveit és természetesen a fesztivált, a Magyarországon működő Katolikus Shalom Közösség misszionáriusa, Carolina Costa Fonseca mutatja be.

Sokat emlegetett téma az evangelizáció. Nem csak a papoké, hanem minden keresztény feladata, küldetése. Az élet szalad és halad. Az evangelizáció továbbadásának módja is változtatásokra szorul, az út különbözhet, a cél azonos. Ennek függvényében jött létre Brazíliában egy missziós közösség, amellyel mi is találkozhatunk. Külön említésre méltó, hogy a gondolatot, annak egyedi formájában 1982-ben fogalmazták meg az észak-brazíliai Fortalezában egy Shalom nevű kávézóban, ahol a kezdeményezés megvalósítássá fejlődött. A Közösséget Moysés Louro de Azevedo Filho, akkor 22 éves egyetemista alapította. Fő célja a fiatalok evangelizálása lett. Pizzériát nyitottak, a fiatalokat oda várták, hogy tanúságot tegyenek Krisztus szeretetéről.

A Laikusok Pápai Tanácsa 2007. február 22-i rendeletében elismerte a Katolikus Shalom Közösséget, mint jogi személyiséggel rendelkező Krisztus-hívők nemzetközi magántársulását. A Közösség szabályzatát véglegesen 2012-ben fogadták el.

Ma országszerte és a világon a Katolikus Shalom Közösséget olyan misszionárius férfiak és nők alkotják, akik különböző életformában élnek misszionárius életet, és hirdetik Jézus Krisztus evangéliumát azoknak, akik távol vannak Jézustól és egyházától.

Az életközösség tagjai új eszközökkel próbálják elérni azokat is, akikhez soha, vagy nehezen jutna el Krisztus igéje. A Közösség igazolta létjogosultságát, mert évről évre növekedett, Brazíliában evangelizációs központokat hozott létre, de eljutott Olaszországba, Franciaországba, Svájcba, Izraelbe, Kanadába, sőt Madagaszkárra és Francia Guyanába, ahogyan 2009-ben Magyarországra is. Budapestre Erdő Péter bíboros hívta meg őket.

Tevékenységük alapja a szemlélődés, az egység és az evangelizálás. A feltámadt Krisztus szemlélése által Krisztus békéjét igyekeznek megtalálni, a megtapasztalt békét közösségben élik meg, ezt hirdetik kávézókban, koncerteken, fesztiválokon, imacsoportokban, imaesteken, lelkigyakorlatokon, de brazil dalokat és csoportos táncokat is tanítanak. Manapság több mint félszáz házzal rendelkeznek. Közel háromezer tagjuk misszionárius, az imádságnak és a küldetésnek szentelik magukat, a tizenötezer külső tag karizmáját a saját családjában, a munkájukban, illetve a társadalomban élik meg. Rendezvényeik és módszereik országonként változnak.

„Magyarországi központunk Budapesten a IX. kerületben egy közösségi házban van” – mondja Carolina. Életformájuk szabályozva van: „Életközösségi tagként nem dolgozhatok, csak az evangelizációval tudok foglalkozni. Minden délelőtt imádkozunk (reggeli dicséret, szentségimádás, bibliaolvasás, képzés). Délután 2-től este 10-ig az evangelizációval foglalkozunk: imacsoportokat, imaesteket tervezünk és bulikat is tartunk” – magyarázza mosolyogva, majd azzal folytatja, hogy a hozzájuk járó fiatalokkal havonta egyszer találkoznak, beszélgetnek és imádkoznak. Az életközösség mindig misszióban van, és a közösség bármikor, bárhová áthelyezheti őket. Szövetségközösséget is működtetnek, amelynek a fő missziója a munkahelyen, az egyetemen vagy a családban történő evangelizáció.

A Közösség tagja, misszionáriusa bárki lehet, ha úgy érzi, hogy ez a hivatása. Nők, férfiak, fiatalok – meséli tovább Carolina. – Mielőtt belépnek, egy évig képzésre járnak, ezt hivatás- tisztázónak hívják.

Az életközösség tagjai együtt élnek. Van egy közösségi házuk, ezenkívül a nők háza, a férfiak háza és a család háza, tehát a házasok, a cölibátusban élők és a papok életterülete. Az életközösség adományokból él. A szövetségközösség tagjai viszont családban vagy egyedül élnek, dolgoznak, vagy a családnak van jövedelme, abból tartják fenn magukat.

A misszionáriusok nem rendelkeznek különböző tisztségekkel. Ez a közösségben a legszebb, egy új családot képeznek, ahogyan Carolina fogalmaz: „Senki nem nagyobb senkinél. Testvérek”. Ismertető jelük a nyakukba akasztott kereszt. Célcsoportjuk a fiatalok, velük kezdték a közösséget és rajtuk keresztül evangelizálják a felnőtteket is.

Tevékenységük helyéül Budapestet választották, elsősorban a főpásztor kérése miatt. Addig nem volt missziójuk Közép-Európában. A szolgálatot kihívásként élik meg, azt mondják, tevékenységük része a buli is. Vajon hogyan tudják összeilleszteni a hitet és a bulit? – kérdezem Carolinát. A válasz, ami számára egészen egyszerű és természetes, azonnal érkezik. „Számunkra igen fontos, hogy az emberek között legyünk, hiszen látniuk kell, hogy a keresztény ember olyan, mint bárki más. Miért ne lehetne bulizni katolikusként, és így evangelizálni?” – kérdezi.

Fesztiválra készülnek, augusztus 8. és 12. között – kanyarodik vissza a téma elejére, a közösség soron következő rendezvényének tervét ecsetelve. Gazdag programot ígérnek. Sportot, extrém játékokat, koncerteket, lelki programokat. Mivel nemzetközi lesz, ott majd idegen nyelveket is lehet gyakorolni – hívja fel erre is a figyelmet. Ezúttal az alapító is tiszteletét teszi, a fesztiválra Brazíliából megy Révfülöpre, a rendezvény színhelyére. Az elhelyezés szállodában, illetve sátrakban oldható meg. A jelentkezés feltételeit és minden egyéb részletet meg lehet találni a weboldalon (www.acampsfestival.org).

Az eddigi tapasztalatok kielégítőek – mondja, nem várva az újabb kérdésre. Minden rendezvény után összegeznek, mindent megbeszélnek, osztályoznak, aztán azon, amit jobban, vagy másképpen lehetne kivitelezni, változtatnak. Később a többség megmarad az imacsoportokban, többen misszionáriusok lesznek. Ezért érdemes szervezni és elfáradni, mondja ismét mosolyogva és gondolatai már a fesztiválon járnak.

Szilágyi Edit

 

 

2018-07-26

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks