Cetnézőben...

Egy planktonevő, ártalmatlan óriást kapott lencsevégre ifj. Lőrincz Ferenc, miközben a turisták figyelik a cetcápát a Fülöp-szigeteki Cebu szigeten. A kaposvári építészmérnök az utóbbi évek meghatározó búvárfotósa, hiszen számos rangos hazai és nemzetközi fotópályázatról tértek haza szemkápráztató víz alatti felvételei. Legutóbb a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton indult, amelyet a pandémia miatt az idén online térben bonyolítottak le. A pályázatra 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett. Az alkotó a Természet és tudomány (egyedi) kategóriában „A Cet és az Emberek” című képét 1. díjjal jutalmazta a Szlukovényi Tamás elnökölte nemzetközi zsűri, s így már négyre nőtt első díjainak száma, amelyet a Magyar Sajtófotó Pályázaton zsebelt be víz alatti felvételeivel. 2017-ben a Természet és Tudomány kategóriában Szemtől szemben című képével, 2019-ben Nylon című fotójával nyert, s ugyanebben az évben a sportkategória első díját is elhozta Pillangó című felvételével.

Az alkotó Isten csodáit a szárazföldön is különleges élvezettel szemléli és örökíti meg – légyen szó épületekről, történelmi, szakrális és néprajzi emlékekről, turisztikai látványosságokról, városképi idillről vagy útmenti keresztek korpuszairól, fájdalmas Krisztus-arcokról, a fotós mindig a látvány leghűebb visszaadására törekszik. Ugyan tisztában van azzal, hogy a legtökéletesebbet csak a Teremtő hozhatja létre, ám fotóapparátjával kezében földön-vízen-levegőben műveli a csodát – részt „követelve” magának a társteremtésben.

Az amatőr fotós, merthogy sikerei ellenére is annak vallja magát, vagy 25 évig Minolta tükörreflexes filmes fényképezőgépekkel fotózott, s a digitális technikára 2004-ben váltott Nikon DSLR kamerákkal. A hobbifotózást követően 2014-ben szerzett alkalmazott fotográfus végzettséget Pécsen. Élete nagy élményeinek egyike, amikor az „Adria Titanicjának” elkeresztelt, 1914-ben elsüllyedt Baron Gautsch nevű utasszállító roncsát térképezték fel a tengerben, melynek több mint egy évszázad múltán is gyönyörű a belseje. Impozáns bálteremben úsztak éppen, amikor hirtelen századfordulós sanzonok, majd zongoraszonáták csendültek fel. E váratlan, ám megható eseményről csak a felszínen tudtak beszélni a búvárfotósok. Kiderült: a zene nem illúzió, nem a képzelet szüleménye, hanem valóság volt. Később megtudták: a mellettük lévő hajóról víz alatti hangszórókat engedtek le a mélybe, s azokból áradt e gyönyörű muzsika.

A víz alatti fényképezés különleges, s bizony nem olcsó hobbi. Lőrincz Ferenc a kiégés ellen választotta e szenvedélyt, hogy ne uralkodjon el rajta a depresszió, mely rombolja az emberi lelket. A tengerek és az óceánok vízében olykor 13-15 emeletnyi mélységben, szinte a súlytalan állapotban újra és újra rádöbben: milyen parányi lény az ember az Isten alkotta világgal, a teremtő erővel szemben. A szabad akaratot azonban meghagyta az Úr. Ezért szeretné minél gyakrabban megmutatni e káprázatos víz alatti világot, ahol eltűnik a fény. Vakuval dolgozik, hogy visszaadja azokat a színeket, amelyet egy búvár nem lát, mivel a halraj, a korallzátony nincs megvilágítva.

Ifj. Lőrincz Ferenc díjnyertes képének aláírásában kiemelte: Turisták figyelik a hatalmas cetcápát. A planktonevő, ártalmatlan óriás a legnagyobb méretű élő cápafaj, testhossza elérheti a 10 métert, testtömege pedig lehet akár 19 tonna is. Mivel a cápák uszonyára Kínában nagy a kereslet, a sziget déli felén élő helyiek halászatból élnek, és a hatalmas cetcápákat is lehalásszák. Oslob környékén viszont együtt élnek velük, megóvva a fajt unokáink számára.

A pályaművek és a díjazottak a https://39.sajto-foto.hu oldalon megtekinthetők.

A pályázat anyagából nyíló 39. Magyar Sajtófotó Kiállítást egyébként szabadtéren rendezik meg, annak érdekében, hogy a közönség biztonságosan, az előírásoknak megfelelő körülmények között élvezhesse a tárlatot – újra rácsodálkozva Isten alkotta világunk szépségeire.

L. S.  

 

 

2021-07-27

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

      Önnek ajánljuk

 

 

   Tegyünk a békéért!

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks