Csöndben érlelődő gondolat

Bogoly József Ágoston versei széles körű műveltségről tesznek tanúbizonyságot. Írójuk a rábaközi Szanyból származó irodalomtörténész és kultúrakutató, aki 1958-ban, Csornán született. A soproni Széchenyi István Gimnázium német tagozatán érettségizett, majd Budapesten, az ELTE-n végzett, az Eötvös Collegium diákja volt.

 

Költészete lélekben átöleli szinte az egész teremtett világot, és sajátos biopoétikai szemléleten alapuló lelki mozzanatokat oszt meg olvasóival. Végzettségei szerint középiskolai tanár, közművelődési előadó, egyetemi doktor, az irodalomtudomány kandidátusa. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos munkatársaként tevékenykedett, egyetemi docensként az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktatott. A Collegium Hungaricum kutatói ösztöndíjasa volt Bécsben. Tanított magyar nyelvet, magyar kultúrát a Semmelweis Egyetemen, valamint stíluskommunikációt és kreatív írást a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. Az ELTE egyetemi docenseként és az ELTE Eötvös Collegium Magyar Műhelyének szakvezető tanáraként fiatal kutatói és egyetemi oktatói nemzedéket indított útjára a tudományos pályán és az egyetemi oktatói világban. Ezért a tevékenységéért az MTA és az OTDK Mestertanár kitüntetésben részesítette, 1995-ben.

Az MTA Köztestületének tagja, több akadémiai szakbizottságban tevékenykedik. Az irodalomtudományban sokrétű munkásságának témaköreiből, mint például a stíluskommunikácó és az irodalomtörténet, tartott és folyamatosan tart is előadásokat. Tanulmányait többek között az MTA folyóirataiban és többszerzős tanulmánykötetekben, valamint konferenciakötetekben publikálta. Jelentős tanulmányokat közölt Péterfy Jenőről, Tolnai Vilmosról, Bálint Sándorról, Sík Sándorról, József Attiláról, Radnóti Miklósról és másokról.

Életműve kiterjedt. Munkásságáért Kölcsey-éremmel tüntették ki. Az irodalomtudományi pozitivizmus tudománytörténeti szakértője, erre vonatkozó könyve (Ars Philologiae, 1994) minden bölcsészkar magyar szakán tananyag vagy ajánlott szakirodalom. Az irodalomtudományban az ikontextualitás fogalma és elemző szempontjának alkalmazása szintén a nevéhez fűződik. Legutóbbi könyvei: A stíluskommunikáció értéklánca (2020), Ars memoriae (2020). Irodalomtörténészi és kultúrakutatói ténykedése mellett verseket, rövid prózai műveket is alkot. Interface című verseskötetét 2022-ben adták ki Szegeden, ahol napjainkban él.

„Költőként, számomra a finomhangolásban szemlélődés szó előtti lelki csöndje, a bensőmben élő metaforák csöndje fontosabb, mint a megszólalás és a leírt betű” – vallja, amit Szótlanul című versében így fejez ki: „Ajtódon dörömbölnek. Szavakkal ölnek csöndet. / Guruló gyöngyeid újra szétrepülnek.” Egyik versében üzeni olvasóinak: „A világ, a természet, az ember eredendő szövetét, / repedő vásznát csak a szeretet tudja összevarrni.”

Úgy legyen!

Zsirai László

 

 

Bogoly József Ágoston verseit itt olvashatják

 

 

2022-08-13

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

      Önnek ajánljuk

 

 

   Tegyünk a békéért!

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks