Délvidéki magyar örökség

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége javaslatára Matuska Márton délvidéki tényfeltáró munkásságáért Magyar Örökség-díjban részesült június 21-én.

 

   A temerini újságírót Osztie Zoltán, szervezetünk elnöke laudálta. A temerini újságíró 1990-ben kezdte el kutatni történelmünk  tragikus időszakát. A Magyar Szó Negyvenöt nap negyvennégyben című tárcáit naponta közölte 1990 októberétől 1991 februárjáig. Kevés dokumentum állt a rendelkezésére, kutatását főleg a nyilatkozásra vállalkozó tanúk közlésére alapozta. Közreműködött a Temetetlen halottaink című, 1991-ben készült dokumentumfilmben. Feltáró tevékenységét azóta is töretlen lendülettel végzi, a témával kapcsolatos írásai folyamatosan jelennek meg. Önzetlen egyénisége sok történészt indított el az 1944–45-ös események kutatásának rögös útján. Ismeretterjesztő előadásokat is tart a témában határon belül és túl.

   A KÉSZ elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy keresztényként feladatunk a kiengesztelődés, a megbocsátás azoknak, akik gyűlöletből és kapzsiságból ezeket a rémtetteket elkövették; magyarként pedig együttérzésünket kell kifejezni azokkal a honfitársainkkal, akik személyesen, családi tragédiájuk árán szenvedték el az üldöztetést.

RB

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

 

 

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks