Délvidéki újrakezdés

A Vajdaságban is, ahogyan talán a világ minden részén, hosszú hónapok teltek el teljes vagy részleges bezártságban és eseménytelenül a Covid-19 miatt. Félelmet keltve vagy óvatosságra intve hangzottak a tanácsok és a találgatások.

 

Maszk viselését javasolták vagy tették kötelezővé, kiemelték a tisztaság szükségességének hatványozott fontosságát, nem tartották biztonságosnak a barátkozást, a kézfogást, az ölelést. Szinte minden tévéműsor a Maradj otthon felirattal kezdődött. A vírus hullámairól harsogott a média, de még inkább a közösségi portálok mindegyike.

A meglévő vagy várható veszélyről érkeztek a fenyegető hírek, amelyek a betegek és halottak számában mutatkozott meg. A vakcinákról, először egyről, aztán többről is, azok hatásosságáról, a várható következményekről értekeztek tudósok, orvosok, laikusok. A másik oldalon viszont komoly erőbedobással igyekeztek az összeesküvés elméletével bizonyítani, hogy vírus nincs, a vakcina hatástalan, vagy éppen komoly negatív következményeket hordozhat magában.

Mindkét tábort felülmúlva, a leghangosabbaknak a „jósok” bizonyultak, akik azt állították, hogy a betegség megszűnik májusban vagy majd, ha melegebb lesz, talán jövőre, de lehet, hogy velünk marad örökre.

A van-nincs között növekedett a bizonytalanság, online tanításra váltottak az iskolák, és ahol lehetett a virtuális térbe költöztek a cégek. Sok helyen a miséket is így tartották meg. A templomokban nem volt szenteltvíz, az áldozás kézbe történt, a maszk viselése Isten házában és zárt területen, nagy tömegben Szerbiában még manapság is kötelező.

Időközben a fertőzöttek száma jelentősen csökkent, azoké is, akik kórházba kerültek, vagy lélegeztető gépre. Az egyszerű halandó azt hihette, talán ennek vége, fellélegezhet, de teljesen mégsem, mert a vírus alkalmazkodik a körülményekhez, megváltozik, másképpen támad. Újabb fajtáját fedezték fel.

A fent említett körülmények miatt nehéz volt ébren tartani a közösségi életet, ezen belül megtartani a Keresztény Értelmiségi Kör programjait.

Mára a vírus lenyugodott, a szabályok felengedtek. Az évet az előbbiekhez képest kevesebb helyi rendezvénnyel, előadással lehetett kezdeni, de a folytatás talán nem marad el.

A KÉK két fontos eseménye érdemel külön figyelmet: a Tanácsülés és a Barátkozási nap, amelynek a második részében a szervezet Közgyűlése is meg lett tartva.

A KÉK Tanácsülésére június 19-én került sor. A programokat immár örömmel fogadja a tagság. A találkozás mosolya újra láthatóvá vált az arcokon, a kézfogás a legtöbb esetben elmaradt, az érdeklődés viszont fokozódott, érezhető volt, mit is jelentett ezek hiánya.

Ezúttal a Tanácsülés előtt, az Eucharisztia üzenetét is közvetítve Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke tartott igen értékes előadást Örömhír – közösségben lenni, közösséget építeni címmel. Szent Pál leveléből idézve a kitartás fontosságára hívta fel a figyelmet. János evangéliumából kiemelte, hogy a másokért való odaadásban egymást erősítve kell élnünk. Jób könyve alapján a gyökerekre, a keresztény hagyományokra hívta fel a figyelmet. Kitért a nemzeti himnusz imádságos hálaadó üzenetére. Szólt a vírusról, a bennünk kiváltott bizonytalanságról, és annak legyőzésének fontosságáról, meggyőződését fejezve ki, hogy fel tudjuk ismét építeni a közösséget új tettekkel és a küldetésünk megtartó valóságának reményével. Előadását műhelymunka követte, melynek keretében gyakorlati példákon mutatta be a közösség hitből eredő, összetartó erejét.

A Tanácsülés központi témája a KÉK és azon belül a helyi csoportok tavalyi tevékenységének és a 2021-es év terveinek elfogadása.

Nagy eseménynek számított az eddig minden évben megszervezésre kerülő Barátkozási nap is. Az idén a Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos házban találkozott június 26-án a tartomány különböző településeiről több mint 100 érdeklődő. „…aki a legnagyobb közöttetek, olyan legyen, mint a legkisebb, és aki vezet, olyan legyen, mint aki szolgál…” (Lk 22,26) mottóval megrendezett nap Huzsvár László néhai nagybecskereki megyéspüspök emléke előtt hajtott fejet. A rendezvény a Huzsvár László Baráti Kör tevékenységének bemutatásával kezdődött.

Vass Zoltán történész Aranyat termett a horgosi homok, és Gonclik Ákos teológushallgató A délvidéki szórvány hívő nép székes püspöke címmel tartott színvonalas előadást, idézve a néhai püspök áldásos munkáját. A rendezvényen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A szentmisét Harmath Károly ferences szerzetes mutatta be a szabad ég alatt.

A KÉK szervezésében nagy érdeklődést kiváltó fotópályázat lezárult. Az eredményhirdetés és a jutalmak átadása kellemes meglepetésként hatott. Ehhez mindenképpen hozzájárult a találkozás öröme és a Domus Pacis nyugalma. A nap a KÉK Közgyűlésével, az eddig megvalósított programok felidézésével, és a folyó év terveinek megvitatásával végződött.

Szilágyi Edit
Óbecse

 

 

 

2021-07-21

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

     

Önnek ajánljuk

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks