Dicsérendő erény

„ISTEN lelke abszolút / s mindent betölt / és úgy ragyog / az ideák piramis-csúcsain / mint nap szemén a gyöngy” – írja egyik versében Budai Kulcsár János, akinek nevére országos lapokból, folyóiratokból közel hatvan éve emlékezhet az olvasóközönség. Az 1937-ben Budán született, de a II. világháború alatti elköltözésük miatt Biharnagybajomot máig is falujaként emlegető, későbbi gépésztechnikus első versét Simon István közölte a Kortársban, 1962-ben. Első könyve, a szatírákat, humoros írásokat tartalmazó, Töltött bumeráng 1992-ben jelent meg, majd a verseiből válogató, A Táltos álma című 2000-ben. Legutóbbi verseskötetét 2016-ban adta ki, a Jégbe dermedt gyökerek címmel.

Az 1956-os forradalmi események idején súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. Ennek következménye egész további életét kíséri. Valószínűleg e tényből fakadóan is indította útjára 1989-ben a rendszerváltás adta alkalommal a Szent Korona politikai hetilapot, melynek felelős szerkesztőjeként dolgozott. Érdemben az ’50-es évek végén kezdett versírással foglalkozni, s e tevékenységét a korszak neves irodalmárai kísérték figyelemmel, s adtak számára eligazító szellemi muníciót. Különféle folyóiratok, újságok mellett közel harminc éven át publikálta verseit az Új Ember című hetilapban.

A római katolikus édesanyától és református édesapától született költő, újságíró vallását édesapjától örökölte. „Mindig is nemzeti érzületű és hívő ember voltam, és az is maradok, amíg élek’” – írja életrajzában. Nyilvánvalóan világnézete befolyásolta döntésében, 1967-ben, amikor a Szépirodalmi Kiadó lektorai a szocializmus pozitív oldalát bemutató versek írására biztatták, hogy nem vállalta e feladatot. „A gerincem nem eladó, nem vagyok ateista” ‒ vallotta, ami azt eredményezte, hogy könyvei a későbbiekben, magánkiadásban jelenhettek meg.

Kitartása az Isten lelkét sugárzó művészet pártján, dicsérendő erény.

Zsirai László

 

Budai Kulcsár János verseit itt olvashatják

 

 

2021-06-13

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

NEK2020

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks