Egyszerre tanult meg énekelni és beszélni

Csizmadia Anna első szólólemezéről

Óvó és áldó szeretettel ajánlja Maczkó Mária énekművész tanítványa, a Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedőből megismert Csizmadia Anna Dänótäm én… című, első lemezét. A szólóének és -hangszer kategóriából kiragyogó – s ezzel versenygyőztes – kupuszinai leányt – ahogy a Magyar Örökség-, eMeRton- és Prima-díjas tanárnő fogalmaz – szívének legkedvesebb népdalaival, kitűnő zenész barátaival és lélekénekeivel végigkísérhetjük azon az úton, amelyet élete e jeles évfordulóján bejár.

 

Merthogy Anna 25 esztendős, és ezt fontosnak tartotta megjegyezni az elegáns borító címlapján. Ahogyan az „adatközlők” teszik: Dänótäm én… Csizmadia Anna 25 éves, Kupuszina. Istenem, de nem szeretem ezt a szót: adatközlők. Értékmentők, értékátörökítők ők, akik bölcsőben ringatják, féltve óvják és őrzik, majd odaajándékozzák az utókornak eleinktől kapott kincseinket. Nagy szerepük van abban, hogy pusztulás helyett, mit sem kopva fényükből, megmaradjon az utánunk jövőknek e bámulatos hagyaték, nemzeti örökség, melynek fényénél-tüzénél-parazsánál sokáig melegedhetünk. Eldönthetjük azt is, mit viszünk magunkkal a jövőbe – olyat, ami élni, hinni és szeretni tanít –, s mi az, amit hamuként magunk mögött kell hagynunk...

A Junior Prima-díjas Csizmadia Anna – aki a Vajdasági Magyar Művészeti Díjnak is birtokosa – messze elhalló énekével, nemes lélekkel menti át a jövőbe kedvenc kupuszinai népdalait – szépséges-szomorúakat és életteli, pajkos-derűseket –, de gombosi, somogyi népdalok is nyílnak ajkán, csakúgy, mint rimóci és Tisza-menti andalító-szerelmes „virágok”, és hallhatunk egy fájdalmas gyimesi keservest is.

A 2012-es pávagyőztessel beszélgetve – aki azóta okleveles előadóművész és népiének-tanár lett –, kiderült: odahaza egyszerre tanult meg énekelni és beszélni. Édesanyjától hallotta az első dallamokat, aki elárulta: már akkor is dalolt leányának, amikor áldott állapotban volt vele. Édesanyja – aki a kupuszinai Krajcárka Népdalkör vezetője – most is gyönyörűen énekel. Erről a lemezt hallgatva is meggyőződhetünk, hiszen Csizmadia Anna első, a budapesti Fonó Budai Zeneház gondozásában megjelent szólólemezét archaikus népének és ima zárja. Nem is zárás ez, hanem korona. Anya és leánya imádkozva énekel – vagy énekelve imádkozik? –, hogy még közelebb emeljenek bennünket az Úrhoz. Ennek is üzenete van, hiszen Anna hite hívő családban csírázott, s tudjuk jól: aki hisz, annak minden javára van. Anna pedig énekével evangelizálni szeretne.

Balogh Kálmán cimbalomművész és a kibővített óbecsei Fokos zenekar kíséri Csizmadia Anna énekét. Finoman, elegánsan, nem tolakodón, harsányan, elnyomva a felröppenő szárnyas szót, ahogy sok helyen, s egyre gyakrabban érzékelhetjük, úgy is fogalmazhatnék: hódolattal Anna előtt, leborulva a magyar népdal és népzene oltára előtt.

Maczkó Mária – aki vallja, hogy a „konok” palócok hűsége örökre összeköti tanítványával (talán egy kicsit önmagát, művészetének folytatóját is látja e csillogó szemű lányban) – Wass Albertet idézi a lemezborítón: „Szép és szent mesterség az Úr hagyatékának hordozása, de nagy súlyt visel a vállán az, kit Isten kijelöl erre.”

Márpedig Csizmadia Annát Isten kijelölte. Azért szánt neki kimagasló tehetséget, azért adta családjának és nemzetünknek, mert énekes munkatársának hívta. A Dänótäm én… című lemez meggyőző bizonyíték arra, hogy Anna meghallotta Isten súgását.

Várjuk további ajándékait!

Lőrincz Sándor

 

 

2018-02-27

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks