Elment, hogy lássa Isten arcát

A Jel egyik legrégebbi munkatársától, a KÉSZ alapító tagjától búcsúzunk. Kerényi Dénes augusztus 17-én visszaadta nemes lelkét a Teremtőnek.

 

Gyászjelentése szerint a műszaki tudományok doktora volt, címzetes egyetemi tanár, műfordító, számos szakmai kitüntetés és a Szent Adalbert-díj birtokosa. Édesapa, nagyapa és dédapa.

A KÉSZ-ben talán személyesen kevesen ismerték, olvasóink azonban rendszeresen találkozhattak írásaival, fordításaival. Mindig időszerű közéleti, erkölcsi és tudományos kérdésekkel foglalkozó témákban jelentkezett. Értékítélete megfontolt volt, szilárd erkölcsi alapokon állt, és megbízhatóan pontos volt. Tudása alázattal párosult.

Már első találkozásunkkor megkapó volt elkötelezettsége, mellyel a KÉSZ célkitűzéseinek szolgálatába állt. Cikksorozatok írására vállalkozott a magyarság jeles ünnepeiről és népszokásairól, a katolikus egyház felépítéséről. Az ő fordításában jelent meg Albino Luciani velencei pátriárka, a későbbi I. János Pál pápa fiktív levelei közül tíz-tizenöt írás, illetve Christa Meves német pszichológusnőtől Miért öröm katolikusnak lenni című művéből néhány fejezet. Számos könyv ismertetőjét közölte lapunkban abból a több mint negyven kötetből, melyet angolból vagy németből maga fordított. A Szentírást mindennap finnül olvasta.

A magyar ifjúság hitbeli elmélyedéséért is sokat tett. Amikor megismerte a Youcat című kiadványt, lefordította és minden erejét latba vetette, hogy az el is jusson a fiatalokhoz.

„Ahogy a szarvasünő a forrás vizére kívánkozik, úgy vágyakozik a lelkem utánad, Uram. Lelkem szomjazik az Isten után, az élő Isten után. Mikor mehetek már, hogy lássam Isten arcát?” (42. zsoltár)

Kerényi Dénes életének 92. évében elment, hogy lássa Isten arcát.

Jelben megjelent írásaiban, fordításaiban emléke köztünk marad.

Rochlitz Bernadett
főszerkesztő

 

 

2019-09-12

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks