Fatima közösségépítő ereje

„Ezerszer köszöntünk, hozzánk érkezett, gyönyörű hónapja az esztendőnek, / Virágos május, ó Isten hozott, Szűz Mária magának választott.” - Ezzel a szép énekkel köszöntöttük Máriát Baktalórántházán, a római katolikus templomkert kis barlangja előtt.

 

Az Imádkozó KÉSZ-mozgalomhoz csatlakozva a fatimai jelenések előestéjén Mária-köszöntőt tartunk immáron hatodik éve. Ez az esemény a legjobb alkalom arra, hogy az anyaplébániához tartozó hét fília – Ramocsaháza, Nyírkércs, Nyírjákó, Petneháza, Nyíribrony, Laskod és Flóra tanya – hívei összejöjjenek, hogy jobban megismerhessék egymást, és erősítsék összetartozásukat. Égő gyertyák fényében imádkozzuk a lorettói litániát, énekeljük a Magnifikátot, szép Mária-versek, imák hangzanak el a baktalórántházi KÉSZ-esek előadásában. A fatimai jelenések századik évfordulóján leírások alapján felidéztük az angyali jelenéseket és az azt követő, május 13-án kezdődő csodás jelenéseket és a Napcsodát is.

Szép ájtatosságunk a fatimai himnusz eléneklésével ér véget: „Szép Íria tündökölt, május volt éppen, s Te eljöttél Mária mennyei fényben, Ava, Ave Mária” – énekeljük mindig lelkesen. A közös ima közelebb hoz bennünket egymáshoz, szorosabb lesz a kapcsolat az egy plébániához tartozó kis települések hívei között. Együttlétünket a szeretet, a békesség és hitbuzgalom hatja át.

Az Imádkozó KÉSZ-imaest másnapján Mátészalkára zarándokolunk Lázár István plébános vezetésével, ahol fatimai engesztelő imaest-sorozatot tartanak májustól októberig minden hónap 13. napján – igazodva az 1917-es portugáliai események dátumához. Az imaestet Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke nyitja meg a zsúfolásig megtelt ráckerti Fatimai Engesztelés templomában. A szentmise előtt rózsafüzért imádkozunk engesztelésül a világ bűneiért, a szentmisét követően pedig gyertyás körmenetet tartunk az Oltáriszentséggel. Az imádkozó hívek sokaságát tükrözi a körmenet több száz méteres sora. Buzgóságunkat Égi Édesanyánk csodálatos, felemelő lelki élményekkel jutalmazza. Az idei évben az imaalkalmak visszafogottabbak voltak, a vírushelyzet miatt kevesebben jöttek el, és volt, hogy a körmenet is elmaradt. Ám a Fatimai Szűzanya mindenütt összehozza a híveket, feloldja a korlátokat.

Némethné Csubák Éva
a baktalórántházi csoport elnöke
a szerző felvételeivel

 

 

 

 

2020-10-14

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

       1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks