Film az idők jeleiről

Az elmúlt években a KÉSZ, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre közösen dolgozott Az idők jelei elnevezésű programon, melynek eredményeként megszületett az azonos című film, mely az erények megjelenési formáit, mindennapi szerepét, fontosságát mutatja be újszerű, izgalmas módon.

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány három éve megkezdett közös munkájában keresztény alapokon elemezte a magyar társadalom, a közélet és a politika helyzetét. Megvizsgálta, melyek ma Magyarországon a legfontosabb társadalmi kérdések, és ezekre milyen speciálisan keresztény válaszok adhatók. Így született meg az első vitairat, majd a füzetet kiegészítő tanulmánykötet.

A tizenhat területet feldolgozó anyag, melyet tíz állomásból álló országjáró konferenciasorozat keretében mutattak be 2016-ban, kedvező fogadtatásra talált. A körútnak a során kialakult társadalmi vita eredményeit foglalja össze a következő kötet, mely Az idők jelei 2016 címmel látott napvilágot.

Az idők jelei vitairat-sorozat Újra néven nevezzük c. (harmadik) kötete és a most elkészült film az erények megjelenési formáit, mindennapi szerepét, fontosságát járja körül. A könyvvel és a filmmel az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkoztak első alkalommal az érdeklődők ez év tavaszán. A díszbemutatót köszöntő Balog Zoltán miniszter kiemelte: „a kötet a négy sarkalatos erény – az igazságosság, a mértékletesség, az erősség és az okosság – alapján értékel. Ezeknek az erényeknek a gyakorlása pedig nem egy különleges csoport hobbija, hanem olyan egyetemes értékek, amelyeket mérceként lehet állítani a szakmai, a politikai világban, a magánéletben és a közösségek életében egyaránt.”

Az ember napról napra szembesül a folyamatosan változó világ kihívásaival. Joggal merül fel tehát a kérdés: milyen értékekben hihetünk, milyen elveket követhetünk, mi az, ami kiállja az idő próbáját és segít eligazodni a jelen útvesztőiben. A film sikerének titka, hogy megszólít minden jóakaratú embert – korra, nemre és felekezetre való tekintet nélkül.

„A film teljes egészében magával ragadott. Meggyőződésem, hogy egy ilyen, gondolkodásra ösztönző alkotás sokkal inkább célba talál, mint bármilyen didaktikus mondanivaló” – nyilatkozta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

Akik eddig megnézték a filmet, egyetértettek abban, hogy erős gondolatok, őszinte érzelmek és emberi megnyilvánulások hatják át a képkockákat, és egyértelműen látszik, hogy nem sablonos, előre „legyártott” beszélgetéseket hallunk és látunk. Ezek gondolatmenetei könnyen továbbfűzhetőek, és újabb – a fiatalok érzelmi intelligenciáját is fejlesztő – fontos témákat vethetnek fel.

Az idők jelei c. film Nemzeti Kulturális Alap és a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásának köszönhetően a világhálón mindenki számára ingyenesen elérhető.

Sári Judit

 

 

2018-10-07

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks