Harmincévesek lettünk

A mai társadalompolitikai helyzet komoly, amit csak kellő derűvel és humorérzékkel lehet elviselni, és kemény munkával kiigazítani, jó irányba terelni. Keresztényként valljuk, hogy a hit nem lehet ideológia. A KÉSZ kongresszusa és a szervezet alapításának 30. évfordulójára készített kiadvány is azt az eltökéltséget tükrözi, amely szövetségünket jellemzi, ha az istenhitről és a magyar hazáról van szó. Épp ebben a fontossági sorrendben.

 

A kongresszus címével és a jubileumi év mottójával megegyező, „Mert nem csak magadnak születtél” címen napvilágot látott kötet az alapító Csanád Béla alkalomhoz illő, születésnapi versével indul. A kötet három részből áll: a KÉSZ múltját, kibontakozását és eltervezett jövőjét bemutató írásokból, ünnepi köszöntőkből és a XII. kongresszuson elhangzott beszédek szerkesztett változatait közreadó részből.

Zachar Péter Krisztián történész, a KÉSZ elnökségi tagja és a belvárosi csoport elnöke hatalmas kutatómunkájának eredményeként az elmúlt harminc év szervezettörténetét ismerteti tudományos alapossággal. Bemutatja a KÉSZ alapításának körülményeit és azt a Csanád Béla köré gyűlő értelmiségi csoportot, amely a professzor hívó szavára csatlakozott az induló egyesülethez. A névsor impozáns, ahogyan azok listája is, akik 1989 óta előadói, kerekasztal-beszélgetések résztvevői, a kongresszusok felszólalói voltak. A tanulmány bemutatja a KÉSZ által vitt projekteket a Jeltől A keresztény gyökerek és a boldog magyar élet programsorozaton és a Magyarország kormányával kötött stratégiai partnerségen át Az idők jeleiig. A szerző szól az elnökváltások időszakáról, és részletezi a kétévente megrendezett kongresszusok témáját és előadóinak névsorát. A tanulmányt hamarosan teljes terjedelmében olvashatják a Jel honlapján.

Osztie Zoltán, aki mintegy húsz éven át volt a KÉSZ elnöke, írásában a szervezetet evangelizációs eszközként mutatja be, és kitér azokra a szövetségekre, melyet a szervezet más hazai és határon túli egyesületekkel kötött. Makláry Ákos elnök a KÉSZ jelenét és az előtte álló feladatokat vázolja fel írásában. A keresztény megmaradás szempontjából hangsúlyozza a kisközösségek erejét és a keresztények közötti párbeszéd és együtt imádkozás (ökumené) fontosságát. Minden szervezet jövője azon múlik, meg tudja-e szólítani a fiatalokat. Az elnök célként jelöli meg a „középkorosztály megérintését és motiválását”.

A kiadványt közéleti személyiségek (többek között Áder János, Semjén Zsolt, Balog Zoltán, Lanczendorfer Erzsébet), egyházi vezetők (pl. Veres András, Bábel Balázs, Michels Antal, Kozma Imre) KÉSZ-tagok és szimpatizánsok születésnapi köszöntői színesítik, melyekből a közeljövőben a Jel hasábjain válogatást adunk.

A KÉSZ tagsága már megszokhatta, hogy a kongresszusokon elhangzott felszólalások anyagát kötetbe foglalva bárki kézbe veheti. Nincs ez másként ezúttal sem. Az Országházban szeptember 14-én megtartott XII. kongresszust és a jubiláló szervezetet Kövér László házelnök köszöntötte, felszólalt – többek között – Erdő Péter bíboros, Orbán Viktor miniszterelnök, Szabó István református és Fabiny Tamás evangélikus püspök, Járóka Lívia EP-képviselő és Pálmai Tamás, a KÉSZ elnökségi tagja.

Az alapítás 30 éves évfordulójára megjelent kötetet Függelék zárja, mely tartalmazza az elnökök rövid életrajzát, a helyi csoportok és vezetőik nevét, valamint a Szent Adalbert- és Csanád Béla-díjjal kitüntetettek névsorát. A kiadványt a KÉSZ XII. kongresszusán készült felvételek illusztrálják.

Pálmai Tamás

 

Ha szívesen elolvasná, itt megteheti.

 

2019-11-04

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks