Kaleidoszkóp

Főváros és vidék

Fővárosiak nincsenek közöttük! Hová jutottunk? – hüledeztek a manilai újságok, amikor megérkezett a jogi szakvizsga első tíz helyezettjének az eredménye. Ez a vizsga teszi lehetővé, hogy a jogvégzettek jogásznak nevezhessék magukat, és jogi foglalkozást folytathassanak. Az írásbeli szakvizsga névtelen, vagyis a vizsgáztató nem ismeri a vizsgázó személyazonosságát, és nem tudja, honnan érkezett.

Áldott kenyér

Gyönyörűséggel tölt el, akárhányszor csak elhaladok egy pékség előtt, a frissen sült kenyerek és kalácsok látványa. Még a lépteimet is lelassítom, hogy hosszan élvezhessem a formák, a színek kavalkádját, a sok fenséges illatot.

Lerombolták a marawi székesegyházat

Sokan úgy ismerik a Fülöp-szigeteket, mint a világ egyik legkatolikusabb országát. Valóban, a népesség 85 százaléka katolikus, és a maradék többsége is valamilyen egyistenhívő valláshoz tartozik. Ezért nemcsak mi, a Fülöp-szigeteken élő emberek döbbentünk meg, amikor eljutott hozzánk a hír: az Iszlám Államhoz kötődő Maute iszlamista csoport terroristái megtámadták Marawi City katolikus székesegyházát és elraboltak 15 hívőt, közöttük egy papot, egy szerzetesnőt és világiakat, akik a templomban imádkoztak.

Rejtőzködő szentek - Szent László

Települések, kórházak, gimnáziumok, általános iskolák, utcák, terek, templomok, gyógyszertár, étterem, sportklub, sőt egykor még egy Bihar megyei fürdő is viselte szent királyunk nevét. Legnépszerűbb legendáink róla szólnak, melyek olykor több változatban is fennmaradtak.

Rejtőzködő szentek - Pio atya a fővárosban

Éppen 130 évvel ezelőtt, 1887. május 27-én született meg egy kis olasz falucskában Francesco Forgione. Ez a név talán nem mond sokat, pedig ő nem más, mint a XX. század egyik legismertebb szentje, Pio atya, akiről Budapesten nemrég teret neveztek el.

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks