Kaleidoszkóp

Jónak lenni jó

Ilyen egyszerű: „jónak lenni jó”, és már jönnek is a milliók! Leegyszerűsítve így kommentálhatnánk a közmédia utóbbi kampányát a Peter Cerny Alapítvány javára, mely koraszülött gyermekek mentésével foglalkozik. Ez valóban jó hír, hiszen a magyar embereknek van idejük, pénzük, szívük megosztani anyagi javaikat olyanokkal, akik tényleg rászorulnak.

Szarvasi advent 1989

1989 decemberében írtam e sorokat. Megbukott a kommunista diktatúra Romániában, és ez nemcsak az Erdélyből származókat hozta lázba, hanem minden jóérzésű embert. A szarvasiakat is. Számos teherautó indult el azon nyomban értékes rakományával a román határ felé. Sajnálatos módon az egyik sofőr Aradról már csak koporsóban térhetett vissza a családjához.

A jövő szent pecsétje

„Hol van az ifjúság (…), mely minden ügyre a jövő szent pecsétjét üti?” – kérdez rá Babits Mihály Halálfiai című regényében arra a nimbuszra, mely az ifjúságot körülövezi. Sokaknak csak „nevelnivaló gyerekek” ők, de az idősebb nemzedékek nagyon is tudatában vannak, hogy ezek a fiatalok viszik majd tovább a társadalmat.

Aki magyar...

Mondják, hogy a magyar nyelvterület valójában túlmegy a történelmi Magyarország határain, és Bécstől a Csángóföldig tart. Ez nem magyar többséget jelent ezeken a területeken, hanem olyan honfitársainkat, akik magyar érzésűek és fizikailag sem érzik magukat távol a magyarság központi tömbjétől.

Balatonszárszói anziksz

Ha Balatonszárszó nevét halljuk, először általában József Attila tragikus halála ötlik eszünkbe, hiszen az egykori Horváth-kert Panzióból indult el végzetes útjára, s lett halálával halhatatlan a vonattiporta álmodozó. Aztán egyre ismerősebben cseng fülünknek a Csukás Színház is, amelyet egy használaton kívüli autósmoziból alakított ki az önkormányzat, s vonz ezreket egy-egy szezonban.

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks