Kaleidoszkóp

Lerombolták a marawi székesegyházat

Sokan úgy ismerik a Fülöp-szigeteket, mint a világ egyik legkatolikusabb országát. Valóban, a népesség 85 százaléka katolikus, és a maradék többsége is valamilyen egyistenhívő valláshoz tartozik. Ezért nemcsak mi, a Fülöp-szigeteken élő emberek döbbentünk meg, amikor eljutott hozzánk a hír: az Iszlám Államhoz kötődő Maute iszlamista csoport terroristái megtámadták Marawi City katolikus székesegyházát és elraboltak 15 hívőt, közöttük egy papot, egy szerzetesnőt és világiakat, akik a templomban imádkoztak.

Rejtőzködő szentek - Szent László

Települések, kórházak, gimnáziumok, általános iskolák, utcák, terek, templomok, gyógyszertár, étterem, sportklub, sőt egykor még egy Bihar megyei fürdő is viselte szent királyunk nevét. Legnépszerűbb legendáink róla szólnak, melyek olykor több változatban is fennmaradtak.

Rejtőzködő szentek - Pio atya a fővárosban

Éppen 130 évvel ezelőtt, 1887. május 27-én született meg egy kis olasz falucskában Francesco Forgione. Ez a név talán nem mond sokat, pedig ő nem más, mint a XX. század egyik legismertebb szentje, Pio atya, akiről Budapesten nemrég teret neveztek el.

Kacérkodás a halállal

A húsvéti időben vagyunk még. Nagycsütörtökön Krisztussal voltunk a Getszemáni kertben, nagypénteken pedig átéltük kereszthalálát, hogy húsvétvasárnap, a filmek happy endjén túlszárnyaló módon részese lehessünk feltámadásának is. Bár hitünk lényege a feltámadás, a halál megtapasztalása nélkül nem ünnepelhetjük a győztes életet.

Hátra, hátra!

A Fülöp-szigeteken dolgozva is sokszor eszembe jut a pesti vicc. A pokolban ördögök sütögetik a kárhozottakat. Hogyan érik el, hogy egyik sem mászik ki az üstből?

Támogatóink

 

 

1 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A J Á N L Ó

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks