Kaleidoszkóp

Rejtőzködő szentek - Egyházias ételeink

Grétsy László, a nyelvművelés kiemelkedő alakja szerint a szenteskedő, vallásosságát fitogtató nő (személy) gúnyos megnevezése a szentfazék. Szinonimája a vakbuzgó (hitbuzgó), a bigott, és gyakran használják álszent értelemben is. Ez tehát a jelentése, ha e szavakat egybeírjuk.

Társadalmi haladás?

A személyi igazolvány Fülöp-szigeteki tervezett bevezetéséről beszélgettünk verbita missziósok körében. Ezt a cebui lapok a jelenlegi kormány nagy eredményének, a társadalmi haladás jelének tartják.

Rejtőzködő szentek - az Országházban

Ki ne tudná, hogy hazánk „legmagyarabb” építménye a Parlament. Már a létrehozására kiírt pályázat meghirdetésekor és a kivitelezésnél is fontos szempont volt, hogy magyar iparosok munkálkodjanak rajta, magyar alapanyagokkal és magyar alkotóművészek díszítsék.

Urambátyám - filippínó módra

Valakinek a valakije. Ezért van itt. Magas tisztségekben vagy zsíros állásban. Már nem is tudjuk, hogy kinek a kicsodája. De biztosan az! Mert hogyan is került volna oda? Tipikus magyar jelenség, jut a magyar olvasó eszébe az „urambátyám világ” kifejezés hallatán. Már meg is jelennek képzeletünkben az egymást támogató hivatali vezetők. „Urambátyám, a múltkor a te jelöltedet vettük fel, öcsémuram, most pedig a te javaslatodat valósítjuk meg.”

Ne bánts!

A különböző kultúrákban eltérő az emberek igazságérzete, mást és mást tartanak igazságtalan támadásnak, mást éreznek bántásnak.

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks