Katedra és költészet

A szuhakállói születésű, Miskolcon élő Csorba Piroska magyar-történelem szakos tanár több tankönyv szerzője. Falusi általános iskolák utáni munkahelye a miskolci Herman Ottó Gimnázium. Több mint negyvenöt éve publikál verseket, elbeszéléseket, regényeket, műveiből tévéfilmek készültek. Írni és tanítani, vagy tanítani és írni – sorrendet váltva is sokak esetében és szemében egyenrangú hivatás. Az általam élőben vagy műveik által ismert írók-költők általában a nép tanítóiként is működtek. Mint például Gárdonyi Géza, aki egyetlen mondattal összefűzte e két hivatás elszántságát: „Minden jó könyv egy-egy tanítója a nemzetnek.”   

Csorba Piroska első önálló verseskötete, Kemény a föld címmel, 1989-ben jelent meg. Legutóbb pedig Mesélj rólam címmel, 2018-ban adott közre gyermekverseket. Ezt a munkáját abban az évben a legjobb 25 magyar gyermekverskötet közé választották. A zsűri véleménye szerint a szerző „a gyermeklélek érzékeny, avatott ismerője”. Díjai közül legrégebbi a Fekete István emlékdíj (1986), legfrissebb pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prima-díj közönségdíja (2017). Tanári munkásságáért Apáczai Csere János-díjat kapott 1994-ben. Jelentős a Miskolc Megyei Jogú Város irodalmi életében kifejtett tevékenysége elismerését kifejező Szabó Lőrinc irodalmi díj.

A görögkatolikus vallású irodalmár kedvencei között ugyanúgy megfér Pilinszky János, mint Móricz Zsigmond, és József Attila művészete.

Verseiben sóhajként él a jóság vágya, a magány kényszerű vállalása és szolid betöltése transzcendens jelentéstartalmakra történő utalással, akár az ismeretlen barát iránti bizakodással kiteljesítve. Katedra és költészet. E két, fogalommá nemesedett szó kísérte évtizedeiben. Jelenleg új verseskötetén dolgozik, melyben élete képeit hívja elő.

Zsirai László

 

 

Csorba Piroska verseit itt olvashatják

 

 

2020-12-27

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks