Lelki forrásokból

Az elegancia és az intelligencia a közvetlen egyszerűséggel egyenértékű Iancu Laura verseiben.

 

A magyarfalui születésű, József Attila-, és Bella István-díjas költő, író, etnológus a moldvai csángó hagyományok őrzője. Csíkszeredai középfokú tanulmányait követően Budapesten szerzett óvodapedagógusi, majd teológus-hittanári diplomákat. Sokoldalú tanulmányainak eredményeként politikai szakértő, néprajzos. Utóbbit azon a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ahol szakágának elemi alapköve és tartóoszlopa Bálint Sándor professzor volt. Utána a Pécsi Tudományegyetem Néprajzi Tanszékén szerzett PhD-fokozatot. A Magyar Tudományos Akadémia ELKH BTK Néprajztudományi Intézetének munkatársa. Szakágában végzett jelentős tevékenységével kiérdemelte a Magyar Néprajzi Társaság Jankó János-díját.

Húsz esztendeje publikál szépirodalmi műveket. Első verseskötete 2004-ben jelent meg, Pár csángó szó címmel, a legutóbbi pedig András érkezésére címmel 2019-ben. Szeretföld című regénye alapján készült Buvári Tamás azonos című játékfilmje. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Magyar Írószövetség, és a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Költői világáról Halmai Tamás publikált tanulmánykötetet, Isten peremén címmel. Verseiben többek között „dereng a Gyimesek könnye”, és „a határon szólnak / a fenyves harangok”, valamint kifejeződik hitünk küzdelmeinkben eligazító rendje: „Valahol örökké vagyunk, / Mint a kövek hűsége.”

A Iancu-versek a személyes én és a világban leképeződő Isten-jelenségek imádságos találkozásának olykor sajátságosan szemérmes pillanatait jelenítik és őrzik meg a jóságos indulatú, szép érzésű nép javára. A teremtett földi lét mikéntjéről alkotott gondolatait-érzéseit osztja meg, ahogyan lelki forrásaiból fakadnak. Természetesen és sebezhetetlenül, akárcsak Váci Mihály utal erre a példaadó emberi magatartásra Szelíden, mint a szél című versében: „jöttömben csendes diadal van, / sebet hűsít fényes nyugalmam.”

Zsirai László

 

Iancu Laura verseit itt olvashatják

 

 

2021-02-20

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks