Lelkiség

Lét és tudat

„A lét határozza meg a tudatot” – állította Marx és Engels. Ha a Maslow-piramisra gondolunk, némileg igazat adhatunk nekik, hiszen vannak alapvető szükségleteink, melyek merőben meghatározzák az érzéseinket és a gondolatainkat, vagyis a tudatunkat. A „mindennapi kenyér” nélkül, amely Luther szerint ételt, italt, ruházatot, hajlékot és kapcsolatokat jelent, bizony ellehetetlenülne az életünk.

Mindent azért teremtett, hogy legyen...

A sátor-lét jelzi, hogy most itt vagyunk, de bármikor sátrat kell bontanunk és tovább kell mennünk. A mi otthonunk a mennyben van, amely nem is olyan távoli valóság, mint ahogy esetleg gondolnánk.

A szív csöndessége

A zaj „kultúrájában” élünk. Szól a rádió, a tévé, nézzük a DVD-ket egymás után, amikor egy kis szabad időnk van, és rossz értelemben megfeledkezünk magunkról. Szép lassan elfelejtünk gondolkodni is.

A húsvéti kőről

Miután Jézus testét nagypénteken eltemették Arimateai József sírboltjába, egy nagy követ hengerítettek a barlang bejáratához. Vasárnap hajnalban pedig a kenethozó asszonyok csodálkozva azt látták, hogy ezt a követ valaki eltolta onnan.

Hegyek és völgyek

A teremtett világ szépséges tájai közül kitűnnek a fejüket égbe emelő, méltóságteljes hegyek. Vannak köztük szerényen meghúzódók, s vannak kimagaslók, melyek felhőkbe burkolóznak. Egy bizonyos: mindegyik vonzza a szemet. „Tekintetem a hegyekre emelem” – mondja a zarándok Jeruzsálem felé ballagva.

Támogatóink

 

 

NEK2020

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks