Lírai észleletekkel élve

Ízig-vérig irodalmár Bobory Zoltán, aki ugyan rumi születésű (1946), de diákkorától tevékeny részese-motorja Székesfehérvár irodalmi életének. Hivatásos előadóművészként is a versek és a széppróza szolgálatába szegődött.

 

Huzamosabb ideig dolgozott a Szent István Művelődési Ház igazgatójaként a városban, önkormányzati képviselőként a kulturális bizottság elnöki tisztségét töltötte be. A XIII. évfolyamához érkezett Vár című, irodalmi és közéleti folyóirat alapító főszerkesztője. A Vörösmarty Társaság és a Lánczos‒Szekfű Ösztöndíj Alapítvány elnökeként ugyancsak sokat tesz a város irodalmi életéért, s jelenlétéért az országos művészeti vérkeringésben.

Humánus érzelmi értékei a versein kívül a gyakorlatban is megmutatkoznak, például a Vörösmarty Társaság és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség – Requiem a Don hőseiért alcímmel megjelent ‒ Farkasszélben című antológiájának szerkesztésében, s egyéb ez irányú kegyeleti alkalom szervezésében. Közel húsz esztendeje szervezi lelkesen a határainkon túl élő magyar írók évente megrendezett találkozóját. Első önálló könyve Értékeink vonzásában címmel prózai írásait tartalmazza (2002), az új verseit tartalmazó legutóbbit pedig Damaszkuszi úton címmel adták ki Korondon (2016). 

A közművelődésben és irodalomban hasznos működését számos elismeréssel jutalmazták. Többek között Vitézi Rend – Horthy Miklós Emlékérem, Megyei Príma-díj, Haza és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács lengyel kitüntetése, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, Jósika Miklós-díj, Fejér megye és Székesfehérvár díszpolgára. Személyes emlékem, hogy a „Fehérvár! Téged köszöntsön énekem!” című verspályázaton a Kaszap István emlékének ajánlott, Hálatáblák sora című munkámért, a székesfehérvári megyeházán tartott 2009. augusztus 14-i millenniumi közgyűlésen Spányi Antal püspök úrtól átvett különdíjamhoz Bobory Zoltán gratulált elsőként.

Verseiben és egyéb írásaiban vallásos meggyőződésű hit tükröződik. Lírai észleletekkel élve azt is képes rögzíteni, ahogy „az ég boltozatára / két egymásra merőleges irányban haladó repülőgép / hatalmas, fehér keresztet húzott”. A Jóisten simogatását érző lélek nem lehet boldogtalan. 

 Zsirai László

 

 

Bobory Zoltán verseit itt olvashatják

 

 

 

2018-06-07

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks