Minden forrásom belőled fakad

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust követően lapunk összegyűjtötte a készesek e kiemelkedő héthez kapcsolódó élményeit. Ezeket adjuk közre több részletben.

 

Angyal szállt el a város felett

A békesség, a nyugalom, a derű, az egy cél és akarat szelleme mutatkozott meg már a Margitszigeten is. Jelen volt Isten.

Ki más irányította volna az utunkat, hogy a sok ezer ember között „véletlenül” összetalálkozzam unokaöcsémmel és feleségével?! Hogy megörültünk egymásnak! Aztán a vonulás a hídon át. A lengyel szerzetesnővérek és a magyarországi ciszterci nővérek rózsafüzér imádságába boldogan kapcsolódtunk be. A beléptetéskor nagy-nagy türelemmel várakozott mindenki, az önkéntesek nagy figyelemmel és nyugalommal végezték feladatukat. Semmi kapkodás, határozott, de kedves figyelmeztetések, ha valaki eltért az előírt szabályoktól. A szentmise felemelő volt.
Számomra a körmenet zárása volt a legnagyobb élmény. A szentségi áldás előtt egyszerre térdelt le a sok ezer ember. A nyüzsgő, zajos város mintha megállt volna ezekre a pillanatokra: szinte tapintani lehetett a csendet. A Boldogasszony, anyánk éneklése borzongató hatású volt, tiszta szívből zengett százezrek ajkáról régi himnuszunk. Aki még ilyet nem élt át, nem tudja, milyen ereje van a hit közös megvallásának!

Mi, vidékiek örömmel tapasztaltuk, hogy a budapestiek türelemmel és megértéssel viseltettek a zarándoktömeg iránt, szívesen adtak felvilágosítást, útbaigazítást. Igazi Szent István-i hozzáállást tanúsítottak. Pedig biztos nehéz lehetett több napon át együtt élni az idegenekkel, elviselni az útlezárásokat, tereléseket. Ki mástól kaphattak volna ehhez erőt, mint Istentől?

Ferenc pápa néhány politikai jellegű megnyilvánulásával nem értek egyet. Mégis, amikor a Hősök terétől az Andrássy úton végigmenve kedvesen köszöntötte a zarándokok tömegét, meghatott. Krisztus földi helytartója karnyújtásnyira tőlem! Ilyen lehetett Jézus korában a vele való találkozás élménye.

Kunszentmártoni résztvevők


Minden forrásom belőled fakad

Pótolhatatlan kegyelemnek tartom, hogy megadatott számomra a személyes részvétel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, ami a gigantikus méretét tekintetbe véve csak apró morzsának tűnik.

A programfüzet segített áttekinteni azt a hatalmas szervezői munkát, amit a Covid miatti halasztással nehezítve már több éve végeztek a szervezők. Ennek az eredménye lett az a gördülékeny programsorozat – számos esemény különböző helyeken és időpontokban –, amiben személyesen részt vehettem, és amit a tévéközvetítések ország-világ számára szintén maradandó élménnyé tettek, bevonva a nézőket az Eucharisztia lényegébe. A fővárost járva, ha kongresszusi táskás vagy kitűzős hívővel találkoztam, azért egymásra mosolyogtunk. A programok helyein, főleg a Hungexpo területén nagyon is lehetett érezni a békés egymás felé fordulást a krisztusi szeretet jegyében.

A számtalan lelkes önkéntes segítő ahol tudott, segített. Az igazi feltöltődést, az Eucharisztiával való találkozást a sokakat megmozgató szentmisék jelentették és a szentségi körmenet az Országháztól a Hősök teréig. Ferenc pápa látogatása, a statio Orbis megkoronázása volt az ünnepi hétnek. Homíliájában útmutatást adott, hogy továbbra is a jó úton járjunk.

Dr. Boda-Novy Zsolt
a körmendi csoport tagja

 

A további élménybeszámolókat itt olvashatják

Élményeink

Élményeink (2)

Élménybeszámolók Marcaliból

 

2021-10-09

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks