Németh Anikó munkáját posztumusz díjjal ismerte el a KÉSZ

Németh Anikónak, az erzsébetvárosi csoport egykori elnökének, a KÉSZ néhai jogi tanácsosának adományozta a KÉSZ elnöksége a Csanád Béla-díjat. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munkáját pedig a Szent Adalbert-díjjal ismerte el a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nyíregyházi küldöttgyűlésén, október 27-én.

 

Az erzsébetvárosi csoport vezetését, melynek alapító tagja volt, 2009-ben vette át Németh Anikó. A munkásságát méltató Galgóczy Gábor, a KÉSZ társelnöke kiemelte: rendszeresen szervezett nívós programokat, zarándoklatokat, írt önkormányzati pályázatokat, és ahol csak alkalma nyílt, népszerűsítette a KÉSZ-t a kerületben. Több regionális rendezvény (könyvbemutatók, irodalmi estek) lebonyolítását is felvállalta, és gyakran képviselte szövetségünket nagyobb katolikus rendezvényeken. A KÉSZ jogi ügyeinek intézését 2014-ben vette át, s a tőle megszokott körültekintéssel és precizitással végzete.

Felelősségteljes munkája mellett az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia egyházközségének is oszlopos tagja volt – mondta a társelnök. A hatalmas templom több milliárd forintos felújítását éveken át segítette jogi szaktudásával. Dolgozott a Karitásznak, segítve a plébániai nyári táboroztatások, kirándulások, zarándoklatok költségeinek előteremtését. Tagja volt a Rózsák Tere Tér-Építő Egyesületnek is, részt vett a templomot körülvevő park megújításában. Folyamatosan jelentek meg írásai a templom lapjában, a Szent Erzsébet Híradóban.

Hol Máriaként, hol Mártaként tette a dolgát. Sohasem panaszkodott – emlékeztetett Galgóczy Gábor –, de nem is hivalkodott azzal, hol mennyi munkája van. Csendben, rendszeretően és eredményesen végezte a rábízott feladatokat. Nem volt „egy ügyű” ember, sokat és sok ügyön dolgozott, nagy odaadással, derűvel, körültekintéssel és kitartással.

A Csanád Béla-díjjal a KÉSZ elnöksége ezt az áldozatos munkát, értékes életutat ismerte el. Az elismerést Somogyiné Aldobolyi Nagy Katalin, az erzsébetvárosi csoport küldöttje vette át.

*

A Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád által elindított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom immár országos szervezetté válva aktív közösségépítő tevékenységet végezve, a keresztény és a magyar hagyományok mellett kötelezte el magát, és ennek az értékrendnek az átörökítésén fáradozik.

Kopp Mária felmérései a XXI. század első évtizedének végére egyértelműen kimutatták: noha a fiatal párok két–három gyermeket szeretnének, átlagosan mindössze 1,3 gyermek születik meg a kapcsolatokból. Ezen kívánt változtatni annak érdekében, hogy annyi gyermek születhessen, ahányat a családalapító fiatalok terveznek. Erre utal a civil szervezet elnevezése is, hiszen a népmesékben a harmadik királyfi menti meg az országot. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom nevében az elismerést Ujvári Enikő alelnök vette át. Zachar Péter Krisztiánnak, a KÉSZ elnökségi tagjának, a budapest-belvárosi csoport elnökének méltató szavait itt olvashatják.

Rochlitz Bernadett

 

2018-11-06

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks