Összetartó színes szálak

Hámori Attila versei a JEL olvasói előtt sem ismeretlenek, hiszen 1998-ban Fülöp Zsuzsanna ismertette költészetét a lapban. Első verseit a budapesti Eötvös József Gimnázium Jobbágy Károly – az első fővárosi költő, akivel még gimnazistaként találkoztam Sopronban ‒ által szerkesztett lapja közölte, azóta többfelé publikált: Jelenlét, Napút, Vigilia, Szent Kereszt Magazin, Lépcső, Agnus Rádió stb. Első kötetét 1987-ben, A fénykép és a szó címmel adta ki Halas István, az Ébredés kirakata című másodikat pedig Csanád Béla szerkesztette a Jel Kiadónál 1996-ban.

Budapesten született 1954-ben, ma is a fővárosban él. A Garaboncok költőcsoport tagja. Foglalkozásait tekintve forgatókönyveket írt a Bábfilm Stúdióban, dolgozott külsős újságíróként, s közreműködött családja fényképészműtermének mindennapjaiban. Szabadfoglalkozásúként is tudott létezni, jelenleg nyugdíjas.

Istentől kapott művészeti feladatának tetszik a keresztény értékek felmutatásának szolgálata, amit az is igazol, hogy vallástörténeti leírásokkal (meg művészettörténeti és útleírásokkal) foglalkozik. Nem él a versek szabályos szerkezetével, szabadon áramló gondolataival inkább a filozofikust közelítve az isteni sugallat költészetét képviseli. És ez nagyon fontos, hogy a mai, ellazult szövegeket gyártó nagyüzemi költői termelés közegében működő, magányos versteremtő manufaktúrájában készülő műveivel mit sugall. A hogyanra rákérdezőknek felelem: csendesen teszi, de jelen vannak gondolatai a létben, mint összetartó színes szálak a szövésben. A lehetségesből kiragadott mondanivalójának szolid fegyelme figyelmet igényel, vagyis igényt teremtő céllal létesült, ami mindenképpen becsülendő vonása. 

Zsirai László

 

Hámori Attila verseit itt olvashatják

 

 

 

2018-12-30

 

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks