Rejtőzködő szentek - az Országházban

Ki ne tudná, hogy hazánk „legmagyarabb” építménye a Parlament. Már a létrehozására kiírt pályázat meghirdetésekor és a kivitelezésnél is fontos szempont volt, hogy magyar iparosok munkálkodjanak rajta, magyar alapanyagokkal és magyar alkotóművészek díszítsék.

 

A vármegyék címerei díszítik az épület homlokzatát, a magyar mondavilág és a magyar történelem alakjai jelennek meg falain kívül-belül a szobrokon, a festményeken.

Múltunk nagyjai között ott rejtőzködnek a magyar szentek is. A Szent Korona őrzési helyén, a kupolacsarnokban áll Szent István és Szent László király, s mindkettőjüket megtaláljuk a külső szobordíszek sorában is. A miniszterelnök dolgozószobájában, a Nándorfehérvár teremben Kapisztrán Szent János a keresztesek zászlajával a kezében indul harcba a hazáért, szalonjában pedig Szent Margit és Szent Erzsébet köszön a látogatókra.

A Felsőházi teremben, ahol a KÉSZ már többször tartotta kongresszusát, a hit allegorikus alakja jelenik meg kereszttel a kezében.

A Vadászteremben a Halászat a Balatonon a XV. században című Kriesch Aladár-festményen egy ferences csuhában ábrázolt szerzetes a part menti hajóból figyeli a hálók partra húzását. Ilyennek tudom elképzelni, amikor Jézus a partra érve a csodálatos halfogás eredményét szemléli.

A díszlépcsőház mennyezeti boltívein is találkozhatunk szentek elrejtett alakjaival: a kisebb medalionok egyikében ismét Szent Istvánt látjuk, amint két angyal helyezi a fejére a koronát. Az ábrázolás különlegessége, hogy a király arcvonásai megtévesztésig Ferenc Józsefére emlékeztetnek. Az átellenes boltív központi dísze Szűz Mária – vagy ahogyan mi szívesen nevezzük, Magyarok Nagyasszonya – karján a gyermek Jézussal. Az elhelyezés nem véletlen. Első királyunk halála előtt Mária oltalmába ajánlotta országunkat, s ez a parlamenti ábrázolás azt bizonyítja, hogy mi, magyarok töretlenül ragaszkodunk Boldogasszony Anyánkhoz.

Legnagyobb nemzeti ünnepeink alkalmával, így augusztus 20-án is szabadon látogatható az Országház. Ha kötött útvonalat járhatnak is csak be a látogatók, érdemes kivárni a sort, míg bejutnak az épületbe, hogy a magyarok kedves szentjeivel is találkozhassanak.

Rochlitz Bernadett

 

 

 

 

 

2018-08-18

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks