Rejtőzködő szentek - Keresztény világháló

Gyakran vetik a keresztények szemére, hogy élhetetlenek, nem e világból valók. Pedig nagyon is azok. Találékonyak és „uralmuk alá hajtják” a rendelkezésükre álló eszközöket. A nyomtatott könyv, a rádió és a televízió, majd a mobiltelefon voltak olyan korszakos eszközök, melyektől talán ha eleinte kissé ódzkodtunk is, Isten igéje hirdetésének szolgálatába állítottuk. Ma már magától értetődő, hogy katolikus rádiók működnek hazánkban, a telefonunkon olvashatjuk az evangéliumot vagy imádkozhatjuk egy külön alkalmazás segítségével a napi zsolozsmát.

Az ezredfordulóra egyre több egyházközségben merült fel az igény önálló hírlevél, újság kiadására. Mintegy tíz éven keresztül szervezője és aktív résztvevője voltam az egyházközségi sajtóapostolok éves találkozójának. A tíz év alatt a fekete-fehér nyomtatványokból színes kiadványok lettek. Elterjedt az internet, létrejöttek a plébániai honlapok, s a találkozót egy idő után már nemcsak újság-, hanem honlapszerkesztőknek is tartottuk. Emberléptékű volt a változás.

Most az életünket oly erősen befolyásoló világjárvány szorított minket, keresztényeket újabb lépés megtételére. És ez az óriási lépés – talán a kényszer hatására is – villámgyorsan ment végbe. Robbanásszerűen megnőttek a vallási tartalmak a közösségi média segítségével: sokan a saját közösségük szentmiséjén vesznek részt a közvetítéseknek köszönhetően, vagy ahogy egyik vidéki rokonom megjegyezte: most „minden héten más misére tudunk menni”. Néhány klikkelés, és máris egy ferences elmélkedik a napi evangéliumról, újabb klikkelés, és egy másik atya nagyböjti triduumot tart, a harmadik rózsafüzér imádságot vezet, vagy éppen világméretű imában kapcsolódhatunk össze a Szentatyával a kihelyezett Oltáriszentség előtt és fogadhatjuk a teljes búcsút jelentő áldást.

Bölcs barátnőmtől azt tanultam, nem minden rossz azért van, hogy ártson. Nos, ami most van, nagyon rossz és nagyon is árt, de ez nem ok arra, hogy ne vegyük észre azt a jót és áldást, amit kihoz belőlünk.

Rochlitz Bernadett

 

 

2020-04-14

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks