Rejtőzködő szentek - Szentségeléseink

Furcsának tűnhet, ha türelmetlen, bosszankodó, indulatos megnyilvánulásainkban a szakralitást keressük, pedig ott van. Ha valaki gyalázkodik, átkozódik, szitkozódik, ne adj’ Isten káromkodik, azt mondjuk: szentségel.

 

Nem lehetünk rá büszkék, de mi, magyarok ilyenek vagyunk. Nem átalljuk lehívni az égből az összes szenteket, csak hogy kiadjuk, másokra zúdítsuk haragunkat. Az áldóját, a rézangyalát – kiáltjuk.

Szerzetesnővér osztályfőnököm többször mondta: a káromkodás a lélek salakanyaga. Gyorsan hozzáteszem: tőle soha nem hallottam istengyalázást, de még csúnya beszédet sem. Az a bölcsesség azonban benne foglaltatik ebben a mondatában, hogy a lelki fájdalomtól, a belső feszültségtől a legkönnyebben indulataink világba kiáltásával szabadulhatunk meg.

Megindultságunk persze lehet pozitív is. Jézus Mária, mekkorát nőtt ez a gyerek! – csapják össze a kezüket a rokonok a rég nem látott ifjú családtag fejlődését látva. Jézuskám, ez komoly? – kérdezgette nevetve egykori főnököm, ha valami hihetetlent, megdöbbentőt hallott. Uramatyám! – szakad ki belőlünk a fohász, ha úgy látjuk, összecsapnak a hullámok a fejünk felett.

Szentnek egyáltalán nem mondható, de mégis a Biblia világához tartozik az öregördög is, akit néhai kórusvezetőm, Dauner János atya oly gyakran idézett meg, amikor hamisan énekeltünk. Amikor az öregördögöt emlegette – általában fejcsóválva, rögtön kétszer egymás után – tudtuk, nincs baj, újabb nekirugaszkodásra megszületik a szólamok közötti összhang.

Szükségünk van tehát arra, hogy indulatainkat megfogalmazzuk, de vigyázzunk, ha „szentségelünk” is, hogy Isten nevét hiába a szánkra ne vegyük, embertársainkat pedig ne gyalázzuk. A nagyböjt remek alkalmat nyújt szavaink megválogatására.

Rochlitz Bernadett

 

2020-03-12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

       1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks