Richárd atya imádságai

Az ember életében adódnak felejthetetlen pillanatok. Emlékezetesnek bizonyult számomra, a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny Elismerő Oklevele átvételének másnap reggelén, hogy az ébredő Nap sugarai balatonfüredi hotelszobám ablakából a Tihanyi Bencés Apátságra irányították figyelmemet.

 

Úgy éreztem akkor, mintha Isten mutatóujja jelölte volna ki a fényes napsugarak úti célját. Nyaralásaim során az apátsági templom tornyai a szemközti partról is szellemi világítótoronynak tűntek számomra.

Az ugyan Csornán született, önmagát mégis jogosan kapuvárinak valló – hiszen gyermek- és ifjúkora e dunántúli mezővároshoz kötötte ‒ dr. Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel televíziós megnyilatkozásai kivétel nélkül mindig a nyugalmat jelenítették meg számomra. „Tihany szent hely. Festői szépségű: vonzotta az érzékeny szellemű és igazságkereső embereket. […] S templomunk a lélek fölemelésének a helye, közelieknek és távoliaknak egyaránt. Kell, hogy legyenek szent helyeink, amelyek fölötte vannak a hétköznapi viharoknak. Tihany ilyen hely. Szent helye a magyarságnak” ‒ mondta 2005-ben, az apátság alapításának 950. évfordulóján rendezett ünnepségen elhangzott beszédében. Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész Látókör című könyvében foglalta össze Richárd atyával kapcsolatos élményeit: „Korzenszky Richárd személyében könyves bencés perjelt, igazi auctoritast, tanárt, fotográfust, szellemi organizátort köszöntök. A Prima Primissima Díj és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje és a Magyar Örökség Díjjal kitüntetés „man of letters”, vagyis literátor ember sokirányú munkásságának elismerését jelenti. […] Tény, hogy Richárd atya vonzóvá tudja tenni még a tudást is, kívánatossá a műveltséget.”

Ahogy a vers lehet ima (pl. Kölcsey Hymnusa nemzeti imánk), úgy az imádságot is minősíthetjük verssé, hiszen kötött szöveg. Richárd atya tiltakozik a költő titulus ellen, ám (vers)imádságai olyan bizonyosságok, melyek evangelizációs küldetéssel rendelkeznek: megerősítik olvasóikban a hitet, Istenbe vetett bizalmukat.

Zsirai László

 

Korzenszky Richárd OSB versimádságait itt olvashatják

 

 

2019-08-31

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

 

1%

 

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks