Rokonszenves szándékkal

Az Ikva-medencéhez kötődik Völgyi János léttere. Hidegség községben született, 1950-ben. A soproni Széchenyi Gimnáziumban tett érettségi vizsgáját követően műszaki tanári diplomát szerzett Győrött. Két évtizeden keresztül politechnikát és német nyelvet tanított a hegykői általános iskolában, majd tizenkét éven át töltötte be a polgármesteri tisztséget ugyanott. Jelenleg is hegykői lakos, immár negyvennegyedik éve.

 

Nyugdíjasként több ideje, energiája maradt művészeti kedvteléseihez. Első verseskötete, az Emlékek örökzöld fája 1991-ben jelent meg, a legutóbbi pedig Tavasszal meghalni nem szabad címmel 2018-ban. Az ember és a természet kapcsolata, az elmúlás gyakori témái. A Kisalföld című megyei napilap és a Soproni Füzetek antológiasorozat olvasói előtt nem ismeretlen a neve.

Közel négy évtizede foglalkozik képzőművészettel; s abban az elhatározásában, hogy képeket fessen, nyilván meghatározó szerepe volt gimnáziumi művészettörténet-tanárának, a jelentős soproni festőművésznek, Szarka Árpádnak. A Soproni Képzőművészeti Társaság tagja. Műveit számos önálló kiállításon mutatta be az érdeklődő közönségnek.

A zöldségtermelő vidékként elhíresült, egykori Széchenyi-birtokon lévő Hegykő különlegessége, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, Európa-szerte híres gyógyhatású termálvízzel, sajátos hangulatú természeti környezettel rendelkezik. Ez a tény amellett, hogy turistavonzerő, a művészeti alkotások születésének is kitűnő háttere. Völgyi János római katolikus vallásának gyakorlójaként a Szent Mihály-templom rendszeres látogatója, melynek freskóit Prokop Péter pap festőművész alkotta, üvegablakait pedig Árkayné Sztéhló Lili készítette több mint hatvan évvel ezelőtt.

A Völgyi-verseknek ugyanúgy része a teremtő Isten iránt érzett hála, akár a verejtékhullató emberek szorgalmas fáradozása. Az egykori polgármester nemcsak fizikailag igyekezett rendben tartani a települést, művészeti alkotómunkájával szintén segíti a lelki értékek növelését-megőrzését, a szellemi vértezettség erősítését. Ahogyan istenáldotta képessége szerint a tehetségéből telik, rokonszenves szándékkal.

Zsirai László

 

Völgyi János verseit itt olvashatják

 

2020-02-22

 

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

 

1%

 

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks