Sok jót éltünk meg együtt

Jubilál a baktalórántházi KÉSZ

Bár 15 év még nem felnőtt kor egy ember életében, de egy civil szervezet esetében már elmondható: sok jót éltünk meg együtt másfél évtized alatt. A KÉSZ baktalórántházi csoportját 2005-ben hívta életre Juhász Imre római katolikus plébános.

 

Az alapító tagok célja egy olyan szervezet létrehozása volt, melynek keretein belül a közjó érdekében tevékenykedhetnek. Öt év után Imre atya új szolgálati helyre került, és a csoport lendülete megtört. Ekkor Némethné Csubák Éva vette át a fogyatkozó létszámú csapat irányítását.

Eseménydús, aktív évek következtek, új programokat szerveztünk, havonta 4-5 programunk is volt, és a taglétszámunk negyven főre emelkedett.

A keresztény értékeket a másfél évtized alatt több mint ezer eseményen igyekeztünk átadni. Minden korosztályt megszólítottunk, sok szép élményhez juttatva gyermekeket, fiatalokat, családokat, házaspárokat, városlakókat és a környező települések lakóit, sőt esetenként országhatárainkon is túlléptünk. Aktív részesei lettünk Baktalórántháza kulturális eseményeinek, egyházi vezetőinkhez csatlakozva számos program szervezői vagyunk.

Néhány program a teljesség igénye nélkül: másoltunk kézzel a Bibliát, amelyet eljuttattak Ferenc pápának a Vatikánba. Szent Erzsébet megáldott cipóit többgyermekes, szerény körülmények között élő családokhoz juttatjuk el. Az őszi hálaadó termésünneppel a föld munkájának becsületét, a saját kezünk által megtermelt kerti javak értékét, az eltűnőben lévő kertművelés becsületét akarjuk visszahozni. A Szent Kristóf-napi gépjármű-megáldást az egyre romló közlekedési morálunk javítása hívta életre. Az Imádkozó KÉSZ-mozgalomhoz kapcsolódva minden évben engesztelő alkalmakra zarándokolunk Mátészalkára. A betlehemi békeláng továbbadása az adventek mára már elmaradhatatlan eseménye. A különböző Mária-kegyhelyekre irányuló zarándoklataink mindig is megmozgatják csoportunkat és a város lakóit is. A máriapócsi könnyező Szűzanya közelsége cigánypasztorációs tevékenységünket hívta létre, minden év szeptemberében búcsúra indulunk több százan.

Az adventi és a húsvét ünnepi lelki készületek és a templomok éjszakája kb. tizenöt kulturális és lelki csoportot, több száz embert mozgat meg. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján faültetéssel emlékezünk a hatmillió meg nem született magzatra, és nemzetünkért, a minél több születendő gyermekért imádkozunk. Ferenc pápa Teremtésvédelmi felhívásához csatlakozva létrehoztuk az újszülöttek parkját, ahol a szülők gyermeküknek (élet)fát ültethetnek. A Biblia táborok, a napközis klub során ötven–hatvan rászoruló gyermeknek biztosítunk (lelki) élményeket, hozzájárulva ezzel a felnövekvő generációk hitbeli neveléséhez. A Búzaszem program a fiatal veszélyeztetett lányoknak, leányanyáknak adott segítséget, a fiataloknak pedig a felelős párválasztásban mutatott utat. A lelki adoptálás a megfogant magzatokért, a Házasság hete programjai, a gyémánt jubiláns házaspárok köszöntése, az augusztus 20-i KÉSZ-fények és a helyi csoport más rendezvényei mind a közösség építését szolgálja.

Előszeretettel gondozunk és állíttatunk helyre egyházi műtárgyakat, Jézus-kereszteket, sőt egy új állíttatásában is aktívan közreműködtünk. A Zöldfa utcai máriapócsi zarándok keresztet a mai napig mi ápoljuk. A Flóra tanyai  Szent Gizella-templom belső festéséhez, a tetőszerkezet javításához járultunk hozzá összehívva a tanyáról elszármazottak találkozóját a templom felszentelésének 25. évfordulója alkalmával. Ez alkalomhoz kapcsolódóan tíz jubiláló házaspár újította meg szentségi házassága fogadalmát.

Karitatív tevékenységünk részeként karácsonykor roma gyermekeket ajándékozunk meg, és Kárpátaljára tartós, meleg ruhaneműket juttatunk el. A vírushelyzet beálltával városi imaláncot szerveztünk, több százan imádkoztunk egy időben a saját otthonunkban a járvány megszűnéséért. A „Trianon 100” eseménysorozat kapcsán szervezőmunkánk eredményeképpen a Baktalórántházi Egyházközséghez tartozó nyolc településen összesen tizenöt templom harangja zúgott fel június 4 én fél 5-kor. Római katolikus templomunk harangja pedig a (KDNP által összeállított) videón is megszólalt. Tevékenységeinket több mint száz újságcikk és a krónikás naplónk őrzi.

Veress Andrásné
a baktalórántházi KÉSZ-csoport alapító tagja

 

 

 

2020-10-07

 

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks