Szabadság és alázat

A Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében nagyböjti lelki napot tartottak a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban Szabadság az engedelmességben – Alázat a kétségbeesés ellen címmel március 17-én. Zsúnyi Tibor bácskertesi plébános, a Vajdaság különböző részeiről nagy számban megjelent résztvevő számára, előadását Thomas Merton amerikai trappista szerzetes gondolatai köré fonta.

„Isten parancsainak megtartásával – kezdte előadását Zsúnyi atya – az emberben él a vágy a boldogságra; szabadságot remélve törvényeket követ, amelyek egyben Krisztus követését jelentik a járható úton. Aki őt követi, alárendeli magát szeretetének.” Mertont idézve az együtt imádkozó szerzetesekről szólt, akik bár a világ zajától elvonult életet éltek, de nem idegenedtek el a világ realitásától, befogadtják Isten szándékát. „Isten iránti szeretetünk – mondta a lelki nap előadója – megmutatkozik és átsugárzik rajtunk.” Az engedelmesség szabadságában tudjuk a szeretet által Istent szolgálni, hiszen a legnagyobb szabadság az Isten iránti engedelmességünkben rejlik, az isteni törvény felismerésében és elfogadásában. Nem hagyhatjuk, hogy a megpróbáltatások során a letörtség uralkodjon el rajtunk. A kétségeinket kellene megkérdőjeleznünk, a hitünkben pedig megerősödnünk. Hit nélkül ugyanis botladozunk, elesünk. Végső valóság a szeretet. Isten egyszülött Fiát adta értünk. Szeretete bátorít a jó megtételére. Szeretet nélkül képtelenek vagyunk engedelmesekké válni és a másik embert elfogadni.

„Élményekre, érzelmekre hagyatkozunk Istenre való hangolódásunk során – mondta az előadó. – Elfogadjuk a Mindenható irányítását, mert mi csak teremtmények vagyunk. Az alázat hiánya ellen küzdeni kell.” Mint mondta, Jézus elfogadta az atya akaratát. Ezzel szemben mi kétféle végletbe eshetünk: önsajnálatba süppedünk, vagy másokat kritizálunk. A kétségbeesés gyökere bennünk van. Tapasztaljuk, hogy nem mi uraljuk a dolgok menetét, pedig bátor lélekkel kellene belépni a jövendőbe. Kudarcaink elbátortalanítanak bennünket. A lelkipásztor szerint az alázatban nincs önsajnálat. Vágyakozunk, boldogság után kutatunk, pótcselekvéssel töltjük be az űrt, és megfeledkezünk arról, hogy a gond elmúlik, de Isten örök.

Az alázat – a bácskertesi plébános szerint – nem összetéveszthető a megalázkodással. Az alázat nem vár cserébe semmit. „Az alázat felfedezi Isten szeretetét, magasságokba emel, a világ, amelyet Isten alkotott egyszerűbbé válik.” Úgy látja, Isten keresi az alkalmat, hogy találkozzon az emberrel. A kapcsolat létrehozásától csak a bűn tántoríthat el. Alázatban az ember nem önmagának él, rajta keresztül Isten cselekszik. Kiemelte: a gyónás út a jó felé, az első lépés, hogy megszabaduljunk a rossztól és a bűneinktől.

Az előadást követően a szentgyónás elvégzésére nyílt lehetőség, majd szentmisével zárult a KÉK lelki napja, mely lelki feltöltődést nyújtott és segítette a felkészülést húsvét örömünnepére.

Szilágyi Edit
fotók forrása: kek.org.rs

 

 

 

 

 

 

 

2018-04-16

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks