Szavai békés harangok

Sokoldalú ember a ma Székesfehérváron élő Szili István, az ELTE Tanárképző Főiskola nyugalmazott biológia szakos tanára. Kislángon született 1944-ben, ám hamarosan Lovasberénybe (ahol 1637 óta élnek reformátusok) költözött a család, ahonnan az általános iskola elvégzése után útja Székesfehérvárra vezette.

 

Itt a gimnáziumot mezőgazdasági technikumra cserélte. Miközben egyaránt érdekelte a festőművészet és az irodalom is, biológia-földrajz szakot végzett az egyetemen, ahol különféle vidéki tanárkodást követően, aktív éveinek záró évtizedében megtalálta a helyét. Azt a közeget, amelyik ideális munkahelyet jelentett számára hivatása gyakorlásához.

Tanítványaival három éven át takarították a hulladékot a kivonuló szovjet katonák után a város azóta nagyra becsült természetvédelmi területén. Élményanyagainak gyűjtőhelye is a természetben rejlett, jobbára onnan építkezett. Már tizenéves korában felfedezte a régi kínai költészetet, amelyik – mint mondja ‒ egyesítette a tapasztalható valóságot az írott és képeken ábrázolt másával. Földrajzi tárgyú tankönyvei jelentek meg, s vagy száz ismeretterjesztő cikke, főként a Természet Világa című lapban. Csomaglevelek című családtörténeti könyvét unokája születésekor állította össze s jelentette meg magánkiadásban. Kiadásra vár a szülőföldjéhez való kötődését tartalmazó memoárja és a bronzkort felidéző kisregénye. Festményeinek sajátos város-, ember- és természetábrázolása az emlékezetnek kedves hangulatot teremt. Műveiben az egységesen egész világ apró részleteit jeleníti meg; ahogyan látja, úgy láttatja…

Meglátása szerint: „A sokféle vallás közötti intolerancia ma a világ egyik legnagyobb gondja, és csak ritkán hallani az »egyetlen pásztor és egy nyáj« megvalósulására serkentő véleményeket. Az aggódók véletlenül sem azonosak a felelőssé tehetőkkel.” Szavai békés harangok.

Novelláinak, fotóinak egy részét folyóiratunk olvasói is megismerhették. Ezúttal téli témájú verseinek adunk teret.

Zsirai László

 

Szili István verseit itt olvashatják

 

2019-12-27

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks