Szemle

Evangélium és lélektan határmezsgyéjén

Kiérlelt és jelentős teljesítményt felmutató kötet Homa Ildikó immár második kiadást megért Evangéliumi lélektan című könyve. Két olyan terület összebékítésére tesz kísérletet, amelyek bár a „lélek” területén találkoznak – ahogy a szerző könyve előszavában megjegyzi -, elvont, fogalmi szétszakítottságuk miatt fejünkben külön dobozokban laknak.

Szívünkben élő Európa - az ideától a 21. századi valóságig

A két nagy háború által szétszabdalt és megcsonkított, lelkileg megnyomorított, fizikailag összetört Európa 1945 után ismét szilárd sziklákat keresett, melyeken megvetheti megsebzett, megbicsakló, megfáradt lábát. Ebben a légkörben a megbékélés, a szolidaritás, a közös hittel vallott jövőépítés lehetősége jelentette sokak számára a biztos alapot a jövő felé.

Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatai

Magas rangú állami és egyházi vezetőknek az Apostoli Szentszék és Magyarország együttműködését méltató sorai mellett a 20. századi magyar egyháztörténet vatikáni forrásainak feltárásáról ad számot az a könyv, amely a két fél közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 25. évfordulója alkalmából jelent meg.

Visszatekintő figyelem

Kuriózum, hogy a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett debreceni író, Tóth-Máthé Miklós, református létére a katolikus Bakócz Tamás érsekről írt drámát. A darab ősbemutatóját a témához igazán illő helyszínen, az Esztergomi Várszínházban, telt ház előtt tartotta a Zanotta Art Egyesület.

Freskós Gelence

A Kárpát-haza távoli, délkeleti határán, a magyarsággal szoros egységben élő székely népcsoport karéjában, őrszemként áll egy csodás, freskókkal ékített Árpád-kori templom.

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks