Szilárd meggyőződéssel

Dallasból, a népszerű tévéfilmsorozat Ewing családjának hazájából érkeztek szerkesztőségünkbe Véssey Ede versei. A Budapesten, 1948-ban született építészmérnök a Budapesti Műszaki Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéke adjunktusaként dolgozott. Majd – 1956-os menekült nővéreit 1984-ben követve – Dallasban telepedett le családjával.

 

Az USA egyik legjelentősebb építészeti-mérnöki irodájának vezető tervezőjeként az épületek tartószerkezeti és szeizmikus tervezésével foglalkozott három évtizeden át. Két magyarországi tanulókörével a mai napon is tartja a kapcsolatot.

Magyarságát a külhonban is megőrizte, a Dallas-Fort Worth környéki magyarok kulturális köre (Metroplex Magyar Cultural Circle) alapító tagja. Életének mindig fontos részét képezte a művészetek és az építészettörténet szeretete. Verseket gimnazista korában kezdett írni, mint a József Attila Gimnázium kiadványai tanúsítják. A már Amerikában írott verseiből a párizsi Irodalmi Újságban és a PoLíSz folyóiratban publikált. Összegyűjtött verseit Két világ határán címmel adta ki a Kráter Kiadó 2016-ban, az idei Ünnepi Könyvhét egyik újdonsága Közel az éghez című verseskötete. 

Katolikus vallását az irvingi ciszterci atyáknál gyakorolja, rendszeresen jár az ottani magyar misékre. Hivatásához hűen nem is tehetné másként, mint szilárd meggyőződéssel őrzi a hitet, s ez verseiből is kiviláglik. Lírai szándékait formabiztonsága erősíti. Az építészmérnök fegyelme, biztonságra törekvése érződik abban, ahogy verseinek tartószerkezetét kialakítja. Mondanivalója a modern kor veszélyeire figyelmeztet, s ez a hontalan globalizmus és napjaink erkölcsromboló liberalizmusának torz irányultságában is egyértelmű kiállás a hitünk mellett.

Zsirai László

 

Véssey Ede verseit itt olvashatják

 

 

2018-04-29

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks