Tanulmányok

A Szentírás és a magyar népmesék

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap kulturális életünkben a népmesék világa. Mind többen ismerik fel létjogosultságukat, hasznosságukat. Emellett óriási érdemnek tekinthető, hogy visszakerülni látszik eredeti közegébe, a felnőttek közé. Vallásos emberek között azonban tapasztalható egyfajta megosztottság a magyar népmesék megközelítését illetően.

Erdély, 1956

Szülővárosomban, Sepsiszentgyörgyön jártam a nyáron. A városháza falán egy emléktáblát fedeztem fel: „Gloria victis. 1956-ot követően Sepsiszentgyörgy 23 polgárát, összesen 265 év börtönbüntetésre ítélte a kommunista diktatúra.”

Felekezetfinanszírozási kérdések Magyarországon

Több mint húsz éven keresztül szabályozta az állam és a vallási közösségek kapcsolatát a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény, melyet huszonhat évvel ezelőtt, 1990. január 24-én fogadott el a Parlament.

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét (1. kép) 335 óta üljük annak emlékére, hogy a Golgotán megtalált keresztereklye fölé Jeruzsálemben Nagy Konstantin páratlan szépségű templomot építtetett, melyet szeptember 13-án szenteltek fel a Szent Kereszt titulusára. Másnap, szeptember 14-én ünnepélyes processzió keretében a szent ereklyéket felmutatták a hívők seregének.

Szent Márton kortársaink szemével

A Szent Márton-ábrázolások ikonográfiájával foglalkozó sorozatunk utolsó fejezetében a szent életének modern- és jelenkori ábrázolásait vizsgáljuk, mindenekelőtt hazai kortárs művészek alkotásain keresztül. Cikkünk arra szeretne rámutatni, hogy mennyire élő a szent tisztelete napjainkban is, illetve hogy Szent Márton élete, példája korunkban is gazdag inspirációs forrásként szolgál a művészek számára.

Támogatóink

 

 

1 %

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks