Tanulmányok

Szent Márton kortársaink szemével

A Szent Márton-ábrázolások ikonográfiájával foglalkozó sorozatunk utolsó fejezetében a szent életének modern- és jelenkori ábrázolásait vizsgáljuk, mindenekelőtt hazai kortárs művészek alkotásain keresztül. Cikkünk arra szeretne rámutatni, hogy mennyire élő a szent tisztelete napjainkban is, illetve hogy Szent Márton élete, példája korunkban is gazdag inspirációs forrásként szolgál a művészek számára.

A magyar kereszténydemokrácia egy elfeledett apostola

A modern magyar kereszténydemokrácia kialakulása és fejlődéstörténete párhuzamba állítható a 19. század utolsó harmadában Európa nyugati országaiban végbemenő folyamatokkal és eseményekkel. Igaz a több forrásból táplálkozó nyugati modern politikai katolicizmus csak lassan nyert teret a hazai politikai kultúrában.

Egyházi ünnepek a képzőművészetben - Sarlós Boldogasszony

Az ünnep, melynek latin neve Visitatio Beatae Mariae Virginis, a várandós Szűz Máriának szintén várandós rokonánál, Erzsébetnél, a Keresztelő Szent János születése körüli időkben tett látogatásáról emlékezik meg.

Tours-i Szent Márton - 2. rész

A pannóniai születésű Szent Márton alakja a kezdetektől nagy népszerűségnek örvendett a keresztények közt, s ezáltal igen kedvelt témája volt a képzőművészetnek is. Mivel a római kori Savariában született, s emlékét a dunántúli keresztény közösségek már a 4. századtól nagy tisztelettel ápolták, magyarországi kultusza a továbbiakban is szépen virágzott.

Segítségre váró angyalok

Az egykor híres dél-dunántúli csodatévő Mária-kegyhely temploma előtt két különös angyalszobor áll. Történetük több mint százhúsz éves.

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks