Tanulmányok

A Szent Család mindennapjai

Tanulmányunk első felében áttekintettük a Szent Család ünnepének kialakulását és az egyiptomi meneküléshez kapcsolódó ábrázolások típusait. Az alábbiakban az ünnephez tartozó további képtípusokkal találkozhatunk Mária, József és Jézus életének elképzelt hétköznapjairól.

Szent Család ünnepe

Szent Család vasárnapja viszonylag újonnan került be a liturgikus naptárba: XV. Benedek pápa vezette be 1921-ben. Ünnepe eredetileg a Vízkereszt utáni első vasárnapra esett, de 1969-ben átkerült karácsony nyolcadának a karácsony napját követő első vasárnapjára.

A Szentírás és a magyar népmesék

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap kulturális életünkben a népmesék világa. Mind többen ismerik fel létjogosultságukat, hasznosságukat. Emellett óriási érdemnek tekinthető, hogy visszakerülni látszik eredeti közegébe, a felnőttek közé. Vallásos emberek között azonban tapasztalható egyfajta megosztottság a magyar népmesék megközelítését illetően.

Erdély, 1956

Szülővárosomban, Sepsiszentgyörgyön jártam a nyáron. A városháza falán egy emléktáblát fedeztem fel: „Gloria victis. 1956-ot követően Sepsiszentgyörgy 23 polgárát, összesen 265 év börtönbüntetésre ítélte a kommunista diktatúra.”

Felekezetfinanszírozási kérdések Magyarországon

Több mint húsz éven keresztül szabályozta az állam és a vallási közösségek kapcsolatát a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény, melyet huszonhat évvel ezelőtt, 1990. január 24-én fogadott el a Parlament.

Támogatóink

 

 

 

1%

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks