Tiborc, Mátyás

A következőkben – kicsit csúsztatva a történelem idősíkjait – Tiborc, ki tisztességről és becsületről beszél, mi volnánk, mai magyarok. Mátyás pedig a mindenkori hatalom. Panaszainkat kívülről tudjuk, nem sorolnám őket, ám arról a zsinórmértékről, amely bárminő kormány irányadója kellene, hogy legyen, tán ejthetünk néhány szót.

 

A tisztesség helyreállítása lesz az új kormány egyik elsődleges feladata – mondta Balog Zoltán még 2010-ben. Kitért akkor arra is, hogy Magyarországon egy felmérés szerint a magyar lakosság jelentős része azt gondolja, hogy tisztességesen nem lehet érvényesülni, de akik ezt így gondolják, azoknak a többsége mégis azt mondja, hogy tisztességesen szeretne élni.

Mi, Tiborcok hozzátehetjük, hogy ehhez jól jönne a másik sarokkő, a becsületesség is. Egyes vélemények szerint a becsületesség a tiszta lelkiismeret önmagunk és embertársaink előtt, egy valódi tiszta tükör. De becsületesnek lenni bizony nem kevés bátorságot igényel, pedig bármelyikünk egyik legszebb tulajdonsága az a képesség, hogy ki tudjuk mondani: „Hibáztam, neked volt igazad. Sajnálom!” Mert igazából nem az a lényeg, hogy bármi áron igazunk legyen, hanem jóval fontosabb, hogy képesek legyünk felismerni a hibáinkat és felelősséget vállaljunk értük, hogy tanuljunk belőlük. A becsületesség empátiát igényel, azaz azt a képességet, amellyel más helyzetébe is bele tudjuk képzelni, bele tudjuk élni magunkat.

Azt akarod tudni, mi a becsület? Egyszer gyermekkoromban én is megkérdeztem nagyapámtól, kint a határban, a nagy akácfa alatt. Azt mondta, hogy ezt csak önmagától kérdezheti meg az ember. „Aki szembe tud nézni önmagával” – mondja Illés Sándor. Benjamin Franklin, az államférfi életéről való számadásában pedig így ír: „Úgy kívántam élni, hogy ne vétsek soha, s legyőzzem a természeti hajlam, szokás és társaság kísértéseit. Mivel tudtam, vagy legalább azt hittem: tudom, mi jó s mi rossz, elgondolkodtam, miért is ne cselekedhetném mindig az egyiket, és miért ne kerülhetném el a másikat messzi. Azonban hamarosan látnom kellett, hogy nagy fába vágtam a fejszémet. Így 13 erény címszavába gyűjtöttem mindazt, amit magam elé, mint szükségest vagy kívánatost tűztem: mértékletesség, csend, rend, határozottság, takarékosság, szorgalom, őszinteség, igazság, mérséklet, tisztaság, nyugalom, makulátlanság, alázat.”

Szép felsorolás. És nehéz. Ehhez jön még az előbb emlegetett tisztesség és a becsület, a szeretetről nem is beszélve. Jézus becsületessége nyilvánvaló: „…valaki megszólította: »Követlek, bárhová mész is.« Jézus azonban figyelmeztette: »A rókáknak vackuk van, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.«” (Lk 9,57-62) Jézus lényegében azt mondta ennek a jó szándékú embernek: fontolja meg jól, hajlandó-e vállalni a nehézségeket, megfizetni azt az árat, amelyet a tanítványi életstílus megkövetel. Ez ma is érvényes: kereszténynek lenni nem „gyerekjáték”. Nem biztos, hogy szívességet tesznek az egyháznak azok, akik azt hangoztatják, hogy erkölcsi elvárásai túl magasak. Az egyházban nem a számok számítanak, hanem a minőség. A becsületességet túl gyakran lefokozzuk puszta erkölcsi magatartásra, de az sokkal több annál. A becsületesség lelki minőség: olyan értékek nyújtják hátterét, amelyekért érdemes élni, ha kell, meg is halni. Nem lehet becsületesen élni anélkül, hogy ne akarnánk vállalni az értékek árát. A becsületesség tehát emberségünk minőségének mércéje és mutatója – mondja Szentmártoni Mihály. Tisztességes ember pedig az, aki nem csak külső megnyilvánulásaiban, hanem belső gondolataiban, szándékaiban is pozitív ember.

Azt hiszem, elég e gyönyörű, de nehéz gondolatokból. Ennyi, „csupán” ennyi az elvárása Tiborcnak önmaga és a mindenkori Mátyás felé. Mert a dolgok most már talán jó felé haladnak. De nem mindegy kikkel, miként, hová és milyen áron.

Pálmai Tamás

 

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

      Önnek ajánljuk

 

 

   Tegyünk a békéért!

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks