Versek fedezékében

Évtizedekkel ezelőttről feldereng a Bartók rádió komolyzenei rádióműsora. Czigány György vezette, s Gülch Csaba verseiről beszélt. Fel is hívta telefonon az akkoriban ifjú költőt, ‒ hogy szokásához igazodva interjút készítsen vele ‒, aki az ébredező nap reggelén a kakaskukorékolással tarkított falusi nyugalom közegéből nyilatkozott.

 

Enese, az 1959-ben született tanár, újságíró, író Győr környéki szülőfaluja máig is a biztonságos indulás háttere. A természet csendje szükséges ihlető erő. Isten hatalmas teremtő erejét közvetíti, pompás kisugárzást biztosít, s ez utóbbit nemcsak a csillagos égbolt fenségességére, a Nap hajnalban hízni kezdő fényére értem, hanem a szellem forrástisztaságára is, ami minden műalkotás kötelező érvényű gyökere kell hogy legyen.

Gülch sorakozó verskötetei pontosan igazolják, hogy a tipikusan dunántúli költő miként jutott el A remény útvesztőitől (1987) a Gyónás könyvéig (2016). Kilenc kiadott kötete között általa készített interjúk és esszék is szerepelnek. Nem véletlen, hiszen jelenleg is a Kisalföld című lapnál dolgozik. Hazánkban ma ez az egyetlen napilap, amelyik heti állandósággal jelentkezik szépirodalmi rovattal, verseket és versekről szóló interjúkat is közöl. Gülch Csaba a jó gazda lelkiismeretességével gondozza a rovat írásait. Az idő fénylő nyoma (1992) és a Túl a nosztalgián (2006) című interjúkötetei a nyugati magyar emigráns irodalmárokkal foglalkoznak. Győr-Moson-Sopron megye művészetéért folytatott tevékenységével kiérdemelte a Kormos István-díjat (2010).

Szerencsére, ma már a falusi harangszó sem riadalmat, hanem harmóniát teremt. Az evangélikus Gülch Csaba művészi hitvallása szerint: „a vers, a líra a szépség és bölcsesség mennyei párosa”. Az első című versének befejező szakasza így igazolja a lírában rejlő hitet: Legjobban az első imát féltjük, / a szívből felrémlő hangokat. / Isten mosolya az örök válasz, / a tó vizén virágzó alkonyat.” Versek fedezékében élni, s a napjaink sivársága-ocsmánysága elleni küzdelemben onnan felmutatni a szépség, a jóság, a valódi ‒ s nem a vélt ‒ igazság nemes erkölcseit, eltökélten érdemes küldetés.

Zsirai László

Gülch Csaba verseit itt olvashatják

 

 

2017-12-30

Vissza a lap tetejére ⇧

Támogatóink

 

 

 

 

 

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks