Versek igazról, szépről, jóról

Életének eddigi hetven évéből alig több mint ötvenet Szombathelyen élt Csider Sándor nyugalmazott főiskolai docens, aki közel negyven éven át tanárként dolgozott a Berzsenyi Dániel Főiskolán, majd a Savaria Egyetemi Központban. Sé község díszpolgára. A Közösségi Kultúráért díj és a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett birtokosa. Jelenleg Keszthelyen lakik. Istenhívő katolikus család református tagja.

 

Az egyetemes értékeket kínáló ünnepek jelentőségében, hagyományokat őrző, identitástudatot, közösséget erősítő szerepében, szeretetet növelő, boldogságteremtő hatásában hisz. E témakörben doktorált 1988-ban.

Verseire ‒ az egyértelmű szellemi nívóval rendelkező polgári és vallásos műveket gondozó ‒ Szülőföld Kiadó ügyvezetőjétől, Farkas Csabától kapott, Vas megyei költőket felvonultató, Itt-hon című antológiában figyeltem fel. A fővárosban született költőt bemutató sorokban olvasható: „Az igazat, a szépet és a jót keresi a világban. Megjelenítésükre törekszik alkotásaiban.” Első verseskötete Varázshegedű címmel jelent meg 2006-ban, a legutóbbi pedig a Karácsony éjjelén, 2018-ban. Gyakorta találkozik olvasóival. Rendszeres tart előadásokat a szombathelyi Colping Családban.

Gárdonyi Géza így ír a saját hivatásáról: „Keresetlen szavakkal, ahogyan beszélünk, meg lehet írni mindent. Csak magyarul legyen, igaz legyen. […] Magyar vagyok, tehát magyaroknak magyarul kell írnom; az irodalom pedig nem parádé, hanem szolgálat, – a nemzet jelenének és jövendőjének szolgálata.” Csider teljes mértékig tisztában van nyelvi lehetőségeivel, és azzal is, hogy érthető módon kell megfogalmaznia mondanivalóit, ha azt akarja, hogy tömegek értsék. Márpedig valóban azt akarja. „Benned mi rossz, hajítsd messze, / űzzed, kergesd világvégre. / Jónak mit vélsz is, hagyd szállni, / téged akar az Úr látni” – fogalmazta a Jó tanács című versében. Az Alkony címűben pedig így láttatja az emberi sorsot: „Boldog, ki buzgón mind megtette / Isten mit tőle sugallva kért, / arany fény ömlik két kezére, / s újra forog az időkerék.” Ez az akarat érdemes erkölcsi példákat hordoz, versek és novellák megjelenési formájában.

Zsirai László

 

 

Csider Sándor verseit itt olvashatják

 

 

2020-08-11

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks