A gyermek véleménye

A szivárvány olyan bibliai jel, amivel Isten kifejezte az emberek felé a vízözön utáni harmóniát és egyensúlyt. A bibliai szivárvány arról is szólt, hogy a bárkába felvett állatpárok a teremtett világ továbbélését biztosítják. A családokra vetítve ez a jelkép a sokszínűség harmóniájára utal: apa, anya és gyermekek egységére.

 

A család valóban a több színből álló közösség őspéldája, hiszen más „színt” visz bele a férfi, a nő és a gyermek, akik természetükből fakadóan nem lehetnek azonosak, egyszínűek. Ez a többszínűség adja a szivárvány egységét, amiben az egymástól különböző személyek együtt képesek kialakítani a teremtő Istentől származó egyensúlyt. Apa, anya és gyerekek közössége a szivárvány.

Az örökbefogadás gyakorlata körüli vélemények szinte sosem a gyermekektől származnak. Nekik talán nincsen véleményük? Nincsenek vágyaik és céljaik? Dehogynem! A családra vágyó gyermek édesapát és édesanyát szeretne, olyan közösséget, amiben ő, a gyermek szeretetben és biztonságban él.

Még nem voltam hatéves, amikor édesapám meghalt. Akkor fel sem fogtam, mi történik a családunkkal, de ahogyan telt az idő, egyre fájóbbá vált apám hiánya. Tudom, mert megéltem, hogy apa nélkül felnőni, kamasznak lenni majd ifjúvá válni nagyon-nagyon nehéz. Pedig nem volt okom panaszra: anyai és testvéri szeretet, a nagycsalád közössége, a fiúkollégium és példaképként megmaradt, bencés szerzetes tanárok vettek körül, ennek ellenére felnőttként is érzem az apa-űrt.

Az árva és félárva, a test szerinti szülők által megtagadott gyermekek nevében kérek mindenkit, gondolja át és hallja meg szavunkat: apára és anyára van szükségünk! Kérek mindenkit, aki egyedül akar gyermeket vállalni vagy egyedül kíván örökbefogadó lenni, hogy gondolja végig a gyermek életét! Egyedülállóként nem tudja megadni mindazt, amit egy apa és egy anya közössége képes. Az egyedülállók gyermek utáni vágya tiszteletreméltó és mélyen emberi, de érezzék a felelősségét annak, hogy a gyermek állandó hiányban él majd akkor is, ha a tőlük telhető legtöbbet és legjobbat adják, hiszen apa és anya nem lehetnek egyszerre.

Kérek minden életközösségben élő azonos nemű párt és közösséget, hogy a gyermeket tartsák a legfontosabbnak, és ne a saját vágyaikat és érdekeiket. Senki nem akarhatja önmaga miatt megkárosítani azt, akit szeret, hiszen a tiszta szeretet a másik ember igazi javát akarja, minden más esetben önzés a vágya. A gyermek édesapa és édesanya közösségében akar élni, hogy így együtt alkossanak a teremtő és emberszerető Isten által adott családot, a szivárvány színei szerint.

Makláry Ákos

 

 

2021-03-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére ⇧

Keresztény Értelmiségek Szövetsége

1016 Budapest, Aladár utca 17.

(06-1) 328-0164

iroda[kukac]keesz.hu

www.keesz.hu

 Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks