JEL újság

A Jóisten és a rendszámtáblák

Karner András2016.05.28

A nemjóját! – csúszik ki a számon, amikor a tűzpiros Toyota vészfékezésre késztetve bevág elém. Ritka ronda borús idő van, az esőcseppek monoton kopogással verik a szélvédőt.

 

Hosszú dugóban araszolok. Néha úgy érzi magát az ember, mint Vittorio Gasman, az Egy remete Rómában című, hetvenes évekbeli olasz vígjáték hőse: egyszer csak ki kell szállni a kocsiból, otthagyni az út közepén a technikai civilizációval együtt, és elmenni az erdőbe remetének. A motorizáció átkai az elmúlt négy évtizedben hozzánk is begyűrűztek.

Még egy ideig zsörtölődök magamban, amikor szemem megakada Toyota rendszámtábláján. PAX–008. Latinos múltamból azonnal a Pax, pacis szótári alak béke jelentéstartalma ugrik be. Lehet, hogy ez nekem szól? Legyek több türelemmel? Autóstársaimmal százával ülünk agyvérzés közeli állapotban, szidjuk az aktuális főpolgármestert, a városrekonstrukciós szakembereket, az útjavító cégeket stb., s lessük az óránkat attól függően, hogy hányra kell megérkeznünk munkahelyre, óvodába, iskolába, hivatalos helyekre, színházba, moziba, randevúra, üzleti tárgyalásra. És most hirtelen: PAX.

Összefüggést kezdtem keresni a mindenkori lelkiállapotom, út közbeni gondolataim és a látszólag véletlenül felbukkanó rendszámtáblák furcsa jelentéstartalma között. Sokszor fordult elő, hogy nehéz gondok közepette (családtagok betegsége, iskolai vagy munkahelyi problémák) kellett autóznom. A koncentrált figyelem mellett a mechanikus teendők oldják ugyan a feszültséget, de azért egy-két fohász átvillan az ember agyán. És amikor nagyon el vagyok keseredve és az égiek pártfogását kérem, „véletlenszerűen” (véletlenek pedig nincsenek), megpillantom a következő rendszámtáblát: IHS. Ezek Jézus nevének betűi, amit már az őskeresztények is gyakran használtak. Ez persze lehet más kombinációban is: ISH, HSI, JHS. Lényeg, hogy a Megváltóra asszociál. Máskor: HIT, illetve JEL. Ezek talán egyértelműek. Vagy megint más: GOD (Isten angolul) GOT (némileg hiányosan ugyanez németül).

Úgy villannak fel a betűszók mint reflektor az éjszakában. És szíven ütnek.

A hárombetűs variációk mellett persze meglódult fantáziával más jelentéstartalmakra is gondolhatunk, betűcserével vagy kevés kiegészítéssel. Így lesz számomra az AGP=AGAPE (görögül a szeretetvacsora) JVE=JAHVE (Istene) JES=JESUS.

Korunk közlekedési dugói egyre sűrűbbek és nyomasztóbbak. De Isten a rendszámtáblákon is üzen nekünk. Figyeljük!

Karner András

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Háború és béke Keleten

Innen, a Fülöp-szigetekről az orosz–ukrán háború távoli konfliktusnak tűnik, ám közvetlen szomszédunk a fenyegetett Tajvan. A Dél-kínai-tengeren a mi országunkhoz tartozó zátonyokat foglalnak el kínai hajók, és lehalásszák az ottani vizeket. Kell-e ezt tűrni? Nem csorbul-e az igazság, nem az agresszort támogatjuk-e a békével?

Pepe és a király

Pepe nem hibátlan valaki. Nekem ő az igazi király. Mint minden ember, aki elkötelezetten és lelkiismeretesen végzi munkáját, uralva szakterületét.

Tájékozódni a világban

Hogyan lesz valaki az egyházatyák korának, illetve az egyház szociális tanításának, a XX. századi keresztény szociális mozgalmaknak egyaránt termékeny kutatója?
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!