JEL újság

Alkotásai hirdetik az evangéliumot

Szabó Irén2023.12.05

Puskás László görögkatolikus pap, festőművész, író és tanár, a magyarországi szakrális művészet kiemelkedő alakja, a kárpátaljai görögkatolikus egyház vértanúi és üldözött papjai sorsának fáradhatatlan kutatója volt. Életének 83. évében, november 24-én adta vissza lelkét a Teremtőnek.

Puskás László 1941. február 22-én született Ungváron. Felmenői több generációra visszamenőleg görögkatolikus papok, tanárok, közéleti emberek voltak. Édesanyja révén Boksay József festő rokona. Édesapja Romzsa Tódor püspök mellett szolgált az ungvári székesegyházban, amikor a püspök vértanúságot szenvedett. A szovjet hatalom a görögkatolikus egyház betiltása után huszonöt év kényszermunkára és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A gyermek és ifjúkor ezen élményei később meghatározóak voltak a pályáján, hiszen évtizedekig kutatta a kárpátaljai vértanúk sorsát. Megírta Romzsa Tódor püspök életét és a boldoggá avatási eljárásban ő volt a promotor iustitiae ügyvivő (1995-2001). Ő tárta fel a boldoggá avatás előtt álló Orosz Péter titkos püspök és vértanútársai történetét is.

Puskás László 1959-1965 között a lembergi Iparművészeti Főiskolán tanult festő szakon. 1962-ben feleségül vette Krivorucska Nadia textilművészt, aki élete végéig hűséges társa és alkotómunkájában partnere volt. Két lányuk született. 1967-1973 között a lembergi Iparművészeti Főiskolára visszahívták tanítani.

1974-ben családjával együtt Budapestre költözött. A Képzőművészeti Kiadó szerkesztője, később művészeti szerkesztőségének vezetője volt. Tanulmányi úton járt a Szovjetunióban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Kanadában, Izraelben és Belgiumban. Publikált, miközben művészeti megrendeléseket teljesített.

Az írás és festészet mellett papi hívatást érzett. Elvégezte a Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Akadémiát, és 1993-ban a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye papjává szentelték. Ekkor már festőként ismert volt Magyarországon és Ukrajnában. Hat ikonosztáz és több mint tíz görögkatolikus templom festésével készült el. Ezek között van a hajdúdorogi és a torontói székesegyház is.

A Communio című nemzetközi teológiai folyóirat ukrán szekciójának szerkesztője lett. Budapestről rendszeresen jár Kárpátaljára. Az 1949-ben megszüntetett kárpátaljai görögkatolikus egyház az 1989-es politikai fordulat után visszakapta legitimitását. Puskás László atya az ungvári székesegyházban teljesített rendszeresen papi szolgálatot. Ott, ahonnan az édesapját a Gulágra hurcolták, és többé soha nem misézhetett, 44 évvel később a fiú állhatott az oltárnál.

Az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémián keleti egyházművészetet tanított, és vendégtanár volt a Lembergi Képzőművészeti Akadémián.

Már pappá szentelése után az érdeklődése a mozaiktechnika felé fordul. 1993-2011 között tizenhat jelentős szakrális mozaikképe készült el. A legismertebb a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika magyar altemplomának monumentális mozaikképe, a Communio Sanctorum (2003-2004), amely a magyar és európai szentek és boldogok ragyogó arcképcsarnoka. A mozaikképeket feleségével, Nadiával közösen készítiették. Utolsó mozaik alkotása 2011-ben készült, és az egység vértanújának, Romzsa Tódornak állít emléket, születése századik évfordulóján. A Sárospatak-Kispatakon található nagyméretű mozaikképhez választott felirat Romzsa Tódor püspök vértanúságára utal, de Puskás László hitvallásának is tekinthető: „Legyenek mindnyájan egy” (Jn 17,21.) 

Művészi munkái, teológiai, művészetelméleti írásai, a görögkatolikus egyház vértanú szentjei életének feltárása mind a Krisztus-követés útjaira mutatnak rá, és az egyház teljességét szolgálják halála után is. Puskás László művész-pap alkotásai élnek és hirdetik az örömhírt. 

 

 

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A semmiből érkezett nemzeti hős

A futball Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét. A tornára kijutott magyar csapat Svájc ellen lép először pályára június 15-én. A magyar részvételt nagyban köszönhető Marco Rossi szövetségi kapitánynak, akiről nemrég egy kötet jelent meg.

A remény zarándokainak – még a jubileumi szentév előtt

A történet egy délközép-franciaországi meseszerű falucskában kezdődik. A kicsiny falu neve Saint-Simon, Aurillac város határától mintegy öt kilométerre. Ennek plébániája őrzi azt a magyar emlékhelyet, amely baráti kapcsot jelenthetne a magyar és a francia katolikusok között.

Három az egyben

Az általunk valóságos Istennek és valóságos embernek vallott Jézus Krisztus végső soron urunk, barátunk, testvérünk, örököstársunk, ítélő bíránk… Hogyan lehet ez mind igaz? Nem tudjuk, és mégis valljuk, hogy igaz.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!