JEL újság

XVI. Benedek, az Úr szőlőjének alázatos munkása
LelkiségÉrszegi Márk Aurél • 2022.12.31

XVI. Benedek, az Úr szőlőjének alázatos munkása

Az Úr szőlőjének alázatos munkásaként mutatkozott be XVI. Benedek 2005. április 19-én délután, amikor megválasztását követően először adta áldását Rómára és a világra. A hasonlat valamiképpen program is volt: annak leírása, hogyan képzelte el pápai szolgálatát.
A pálos rend alapítója a történeti irodalom tükrében
TanulmányokP. Hesz Attila • 2022.12.30

A pálos rend alapítója a történeti irodalom tükrében

Boldog Özséb és a pálos rend történetéről jelentős számú tanulmány látott napvilágot. Többféle megközelítésben tárgyalták a rend kezdeti történetének lehetséges vonásait. Az elemzések kikerülhetetlen tárgya a Gyöngyösi Gergely által összeállított Vitae fratrum című kézirat és a benne foglaltak valóságtartalmának vizsgálata.
Képzelt karácsony
IrodalomCsider Sándor • 2022.12.27

Képzelt karácsony

Eljöttem otthonról, teltek az évtizedek,
házunk ködbe tűnt, lakóit várták egek,
karácsonykor én mégis hazamegyek,
a kapuban anyám vár, meglát és integet.
Az Isten- és emberszeretetről karácsonykor
LelkiségMakláry Ákos • 2022.12.23

Az Isten- és emberszeretetről karácsonykor

Jézus Krisztus születésének minden ábrázolása azonos, hiszen a jelenlévők arca az örömtől szép. Idealisztikus volna ez az öröm? Semmiképpen sem, hiszen ezek az emberek Istenre figyelnek. Az ünnep arra tanít minket, hogy kizárólag Istenre nézve tudunk örömmel és igazi emberszeretettel nézni egymásra.
Drescher J. Attila az égi hazába költözött
IrodalomZsirai László • 2022.12.22

Drescher J. Attila az égi hazába költözött

Tanulmányai, műfordításkötetei, szépirodalmi művei és mindazok szíve őrzi emlékét, akik ismerték alázatosan kedves egyéniségét. Isten nyugosztalja!
Igazság és szeretet
LelkiségThuránszky István • 2022.12.19

Igazság és szeretet

Advent van megint. Eljött a világba kétezer évvel ezelőtt Jézus Krisztus, hogy tanúskodjon a szabadító igazságról. Elérkezett-e már hozzád is? Romlandó magból született életed újjászületett-e már a romolhatatlan magból, Istennek Jézus Krisztusban megjelent szeretetéről tanúskodó igéjéből? Ez az újjászületés kegyelem. Áradó kegyelem, az igazság áradása.
Béketűrésetek által nyeritek meg lelketeket
LélektükörLonkay Márta • 2022.12.15

Béketűrésetek által nyeritek meg lelketeket

„Csak egyetlen út létezik, a Jóistennel együtt élni” – vallja Vladimir Arhangelski balettművész, akivel ortodox lelkiségről, templomi szolgálatról, egyházatyák tanításáról, művészi hitvallásról, a tanítás fontosságáról és az őszinte ima erejéről beszélgettünk Advent idején.
Tenyérnyi mennyország
LelkiségSimon István • 2022.12.13

Tenyérnyi mennyország

Az advent váróterem, az ünnep előszobája, ahol együtt várakozunk. Várakozunk, de nem tétlenkedünk, mivel teendők sokasága vár szorgos kezeinkre, a nagytakarítástól az ajándékozáson át egészen a sütésig, főzésig. Nem csoda hát, ha szorongva gondolunk a rohanó időre meg arra, hogy nyakunkon a karácsony.
Az iskola gerince a tanár
Véleménya KÉSZ elnöksége • 2022.12.12

Az iskola gerince a tanár

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége aggodalommal tekint a magyar társadalmat megosztó közoktatással kapcsolatos kérdésekre. Imával fordul Istenhez, hogy a konfliktusos helyzet mielőbb rendeződhessen. Együtt könyörgünk pedagógusainkért, a rájuk bízott gyermekekért, szüleikért és a döntéshozókért, hogy Jézus egy békésebb világba születhessen meg!
Lezsák Sándor versei
IrodalomLezsák Sándor • 2022.12.08

Lezsák Sándor versei

Ha rám nézel,
akkor én a megíratlan
versed vagyok.
Szavak lelke zsong
IrodalomZsirai László • 2022.12.07

Szavak lelke zsong

Lezsák Sándor azoknak a kardot forgató bajvívóknak az örököse – Balassi Bálinttól századokon át Nagy Gáspárig húzódik a sor –, akik tudták, hogy az igazi költő népének lármafája. Amellett, hogy saját fájdalmát eldalolja, felelősséget érez – Nagy László szavával – a »torkon vágott forradalmak pirosát és gyászát viselő« közösség iránt is.
A századok hagyatékából kötelességünk építkezni
LélektükörLőrincz Sándor • 2022.12.05

A századok hagyatékából kötelességünk építkezni

Nyolcvanöt esztendeje, december 3-án a balatonszárszói sínek között lelte halálát József Attila. A fiatalok körében is népszerű költőről – akinek nevét kisbolygó őrzi –, a líra hatalmáról, az olvasás szerepéről beszélgettünk a költőként is ismert Rozsos Gáborral, a kaposvári Kodály iskola magyartanárával.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A jel új ruhája

Nyolc évvel a jelujsag.hu elindulását követően lapunk új külsővel jelentkezik. Oldalunkon megtalálják az elmúlt tizenkét év teljes tartalmát, több mint 1300 cikket csaknem 250 szerző tollából.

Keresztút

Van-e félelmesebb és fájdalmasabb metaforája az emberlétnek, mint Krisztus keresztje? Aligha, mivel a kereszt magába sűríti mindazt, ami a test és a lélek számára elviselhetetlen teher, kimondhatatlan kín és keserűség.

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!