JEL újság

Xaveri Szent Ferenc imájáról

Xaveri Szent Ferenc imájáról

Xavéri Szent Ferenc (1506–1552), jezsuita szerzetest a rendalapító Loyolai Szent Ignáccal együtt 1622-ben, 400 éve avatták szentté. A legtöbb európai egyetem bölcsészeti karának (így a nagyszombati, majd pesti egyetemének is) ő volt a védőszentje. Keleten (főleg India, Kína területén) evangelizált. Ünnepnapját december 3-án tartjuk.
A megméretés
LelkiségSimon István • 2022.11.30

A megméretés

Örült az életnek, de tudta, hogy a visszaszámlálás már megkezdődött. Azt is tudta, hogy eljött a leltárkészítés ideje, mely a múlt számbavétele, a megélt élet górcső alá tétele, egyben a szűkre szabott jövő tudomásulvétele.
Lélek emeli fel
SzemleBakonyi István • 2022.11.26

Lélek emeli fel

Akik ismerik Zsirai László lélekkel átitatott, míves líráját, azok egyetérthetnek a szép kötetcím tartalmával. Hiszen eddigi könyveire is jellemző ez a lelkiség és szellemiség, és most a folytatásnak lehetünk tanúi.
Éjszakai rögtönzés
IrodalomBíró József • 2022.11.23

Éjszakai rögtönzés

a
békesség
ideje messze
még
A jászol összetartja e szétesni készülő világot
LélektükörLőrincz Sándor • 2022.11.20

A jászol összetartja e szétesni készülő világot

Bevallom: irigylem a Tallián Mariann–Lázár Balázs házaspárt. Elsősorban azért, mert klasszikus író- és költőóriások ölelésében telik életük. Teszik mindezt hihetetlen művészi alázattal, közelítve a földet az éghez. Mindketten színészek, ám Balázs költőként is ismert, Mariann meg hegedűművészként is jelen van egy-egy előadáson, miközben sokadik kötete jön ki a nyomdából.
Átadták a KÉSZ elismeréseit
Házunk tájaA Szerk. • 2022.11.17

Átadták a KÉSZ elismeréseit

Majnek Antal nyugalmazott munkácsi püspöknek ítélte a Szent Adalbert-díjat a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöksége, a Csanád Béla-díjat Csillag Gusztáv, a kaposvári és Fejéregyházy Sándor, a budaörsi csoport egykori elnöke vehette át a szervezet közgyűlésén, november 12-én Budapesten, a Párbeszéd Házában.
A rend életet szolgáló erő
LelkiségThuránszky István • 2022.11.16

A rend életet szolgáló erő

Isten akaratából lett a világ – és nem véletlenül. Isten akaratából lett az ember férfiember és asszonyember – és nem véletlenül. A házasság tehát a teremtési rendhez tartozik. Férfi és asszony a házasságban életre szóló szövetségre lépnek egymással, az őket egymáshoz fűző kapcsolat erősebb minden más emberi kapcsolatnál.
Avantgarde és arrieregarde
KaleidoszkópLányi Béla SVD • 2022.11.12

Avantgarde és arrieregarde

Most itt is egyre több a változás. Nemcsak azáltal, hogy az internet bekapcsolásával az emberek távoli országok életérzését is magukévá tehetik, hanem az élet mindennapi vonatkozásaiban is. A peso gyengülése óriási probléma. A családok többet költenek élelmiszerre, és a villanyszámla is jelentősen megnőtt.
Vehette volna jelnek is
IrodalomDrescher J. Attila • 2022.11.08

Vehette volna jelnek is

A harangkötél kilendült a karzat fölé, ő meg a végén… Jaj. Rettenetes félelem vett erőt rajta, ráadásul társult hozzá egy vele született, idős koráig kísértő tériszony, amik együtt nagy kihívást jelentenek normális viszonyok között is.
Emlékeim

Emlékeim

Így kelt fel a nap. 1956. november 4. volt.
In memoriam Gárdonyi Géza
TanulmányokHubert Ildikó • 2022.10.30

In memoriam Gárdonyi Géza

Gárdonyi talán kevésbé ismert, de annál szerethetőbb könyvének bemutatásával emlékezünk iskolás éveink kedves szerzőjére, halálának századik évfordulóján.
Isten igazsága
LelkiségSimon István • 2022.10.28

Isten igazsága

Az igazság olyan, mint a homok, minél jobban szorongatjuk a markunkban, annál inkább kifolyik belőle. A lócsiszár virágvasárnapjában Kolhaas Mihálynak beletört a bicskája az igazságkeresésbe, nemcsak meghurcolták, de még az életét is kioltották. Jókai Mór Rab Rábyjának is húsz esztendeig kellett raboskodnia az igazságért, aztán meg menekülnie kellett a hivatal bosszúja elől.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

A jel új ruhája

Nyolc évvel a jelujsag.hu elindulását követően lapunk új külsővel jelentkezik. Oldalunkon megtalálják az elmúlt tizenkét év teljes tartalmát, több mint 1300 cikket csaknem 250 szerző tollából.

Keresztút

Van-e félelmesebb és fájdalmasabb metaforája az emberlétnek, mint Krisztus keresztje? Aligha, mivel a kereszt magába sűríti mindazt, ami a test és a lélek számára elviselhetetlen teher, kimondhatatlan kín és keserűség.

Üldözési Mária

Doktor Rozsomák Rezsőné született Lopakodó Mária magányos özvegy minden esetben lassította és halkította lépteit munkahelye folyosóin, amikor beszédfoszlányok szálltak füleibe. Leparkolt a kiszemelt, inkább kifülelt iroda ajtaja előtt. Onnan fürkészte, hogy mit beszélhetnek róla. Rempülik-e? Dicsérik-e? Egyáltalán, mi derül ki saját magáról munkatársai szavainak képletes tükrében…
2016–2023 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!