JEL újság

A keresztény értelmiség feladata és felelőssége a média területén

A keresztény értelmiség feladata és felelőssége a média területén

Ha felismerjük mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a média magában hordoz, akkor kapukat tudunk megnyitni a keresztény értékek, az örömhír közlése, továbbadása és megosztása terén.
Misszió az evangelizációért, a kultúráért és a közéletért

Misszió az evangelizációért, a kultúráért és a közéletért

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyidős a modern kori magyar szuverén demokráciával. A rendszerváltás hajnalán jelentkező rendkívüli társadalmi igényre reagálva az első civil egyesületek egyikeként jött létre a jelenleg legnagyobb magyarországi ökumenikus, vallási evangelizációs civil szervezet.
A szolidarizmus

A szolidarizmus

A szolidarizmus általános értelemben egy olyan szociális rendszer, amely mind az egyes emberek egymás közötti, mind a család és állam természetes közösségeinek tagjai közötti szolidáris kapcsolatot megfelelően, azaz a mindenkori közösség lényege szerint érvényre juttatja.
A magyar kereszténydemokrácia egy elfeledett apostola

A magyar kereszténydemokrácia egy elfeledett apostola

A modern magyar kereszténydemokrácia kialakulása és fejlődéstörténete párhuzamba állítható a 19. század utolsó harmadában Európa nyugati országaiban végbemenő folyamatokkal és eseményekkel. Igaz a több forrásból táplálkozó nyugati modern politikai katolicizmus csak lassan nyert teret a hazai politikai kultúrában.
Szívünkben élő Európa - az ideától a 21. századi valóságig
SzemleZachar Péter Krisztián • 2016.05.03.

Szívünkben élő Európa - az ideától a 21. századi valóságig

A két nagy háború által szétszabdalt és megcsonkított Európa 1945 után ismét szilárd sziklákat keresett, melyeken megvetheti megsebzett lábát. Ebben a légkörben a megbékélés, a szolidaritás, a közös hittel vallott jövőépítés lehetősége jelentette a biztos alapot a jövő felé.
Az egyház társadalmi tanítása és az emberarcú piacgazdaság

Az egyház társadalmi tanítása és az emberarcú piacgazdaság

A második világháborút követő európai fejlődés – a 20. században immár sokadszor – újra alapvető változásokat hozott mind a politikai határok, mind az egyes országok társadalmi-gazdasági berendezkedése tekintetében.
A társadalmi érdekkiegyenlítés hivatásrendi alapjai

A társadalmi érdekkiegyenlítés hivatásrendi alapjai

A 19. század alapvető változásokat hozott a gazdaságban, a társadalomban és a politikában. Az ipari forradalom hatására új csoportok jelentek meg a társadalomban, melyek egyfelől saját gazdasági érdekeik, másfelől politikai akaratuk megvalósítására törekedtek.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!