JEL újság

A Mária-év mint politikai esemény
TanulmányokJenőffy Zsuzsanna • 2011.10.29

A Mária-év mint politikai esemény

A kommunista diktatúra előtti utolsó nagy egyházi esemény volt az 1947–48-ban megrendezett Boldogasszony éve ünnepségsorozat. Mindszenty József bíboros, hercegprímás felhívására ezrek gyűltek össze különböző helyszíneken és időpontokban, hogy együtt imádkozzanak Magyarország megújulásáért, annak ellenére, hogy már megtörténtek a kékcédulás választások, és a kommunista propaganda megkezdte az egyház és a hitélet lejáratását, lerombolását.
XII. Pius, a magyarok barátja
TanulmányokJenőffy Zsuzsanna • 2011.02.20

XII. Pius, a magyarok barátja

A 20. század egyik legnehezebben megítélhető személyisége volt XII. Pius pápa. Mivel pontifikátusa egybeesett a II. világháborúval, a történelmi helyzet azt követelte tőle, hogy ne csak mint lelkipásztor tevékenykedjen Szent Péter örökében, hanem bátran foglaljon állást még nehéz politikai kérdésekben is.

Jelen Idő

Jelen Idő

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Háború és béke Keleten

Innen, a Fülöp-szigetekről az orosz–ukrán háború távoli konfliktusnak tűnik, ám közvetlen szomszédunk a fenyegetett Tajvan. A Dél-kínai-tengeren a mi országunkhoz tartozó zátonyokat foglalnak el kínai hajók, és lehalásszák az ottani vizeket. Kell-e ezt tűrni? Nem csorbul-e az igazság, nem az agresszort támogatjuk-e a békével?

Pepe és a király

Pepe nem hibátlan valaki. Nekem ő az igazi király. Mint minden ember, aki elkötelezetten és lelkiismeretesen végzi munkáját, uralva szakterületét.

Tájékozódni a világban

Hogyan lesz valaki az egyházatyák korának, illetve az egyház szociális tanításának, a XX. századi keresztény szociális mozgalmaknak egyaránt termékeny kutatója?
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!