JEL újság

Kudarc, realitás, lehetőség?

Kudarc, realitás, lehetőség?

A 2022. évi népszámlálás kapcsán sokan a katolikus egyház, illetve a hagyományos vallási közösségek drasztikus visszaeséséről beszélnek. A népszámláláson a katolikus egyház kudarcot vallott? Vagy ez a realitás?
Felekezetfinanszírozási kérdések Magyarországon

Felekezetfinanszírozási kérdések Magyarországon

Több mint húsz éven keresztül szabályozta az állam és a vallási közösségek kapcsolatát a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény, melyet huszonhat évvel ezelőtt, 1990. január 24-én fogadott el a Parlament.
Ki mutasson irányt?

Ki mutasson irányt?

Márfi Gyula veszprémi püspök állapította meg egy előadásában: „Az egyház és az állam kapcsolata sosem volt felhőtlen eddigi történelmünk során."1 Ez az erkölcsi kérdések tekintetében fokozottan igaznak tűnik. A történelem folyamán ezen kérdések tipikus összeütközési ponttá váltak az egyház és az állam között.
Államrendszerek és vallási közösségek viszonya

Államrendszerek és vallási közösségek viszonya

Időről időre érdemes áttekintetni a különböző államrendszerek viszonyát a vallási közösségekhez. A témának számos megközelítési módja elfogadott, jelen dolgozatomban nem cél átfogó elméleti értekezés adása, hanem e viszonyrendszer általános bemutatása.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!