JEL újság

A nagy tölgyfa lombja
IrodalomTóth-Máthé Miklós • 2018.03.12.

A nagy tölgyfa lombja

Tardona, ez a kis település a Bükk-hegység északi vonulatának erdőkkel körbeölelt völgyében található. Ide érkezett meg egy parasztszekéren 1849. augusztus 31-én, már a világosi fegyverletétel után Jókai Mór és felesége Laborfalvi Róza. Rákóczy János, Kossuth volt titkára kocsisnak öltözve hajtotta a szekeret.
Krisztus-kereszt
IrodalomTóth-Máthé Miklós • 2015.10.22

Krisztus-kereszt

Csak be kell hunynom a szemem, és annyi esztendő múltán is újra látom Nagyigmándi Paját a gyűrűn, ott, abban a régi református gimnáziumi tornateremben. – Paja, a Krisztus-keresztet! – szólt fel neki Berényi, a kövérkés, kopaszodó tornatanár, és Paja csak bólintott, aztán már csinálta is.
Pannóniára tekints

Pannóniára tekints

Már megint ott találkoznak a tér sarkában álló nagy kukánál. Akárcsak tegnap, vagy tegnapelőtt. Pedig nem beszélték meg, de úgy látszik, valahogy megegyezik az útvonaluk. Talán még azonos időben is kezdik, úgy hajnali öt körül. Most hat óra van.
Anániás
IrodalomTóth-Máthé Miklós • 2012.12.12.

Anániás

Anániás már indult, de Jehudéja letérdelt elébe, és sírva kérlelte, hogy ne menjen.
Júlia
IrodalomTóth-Máthé Miklós • 2012.06.09.

Júlia

Kőröshegyi Virág, amióta csak az eszét tudta, mindig Júliát szerette volna eljátszani, Shakespeare örökbecsű remekében. Nem véletlenül. Ezt a szerepet mintha csak neki írta volna hajdan a mester.

Keresés

Rovat szerint

Szerző szerint

Évszám szerint

Legfrissebb

Az élet csodálója

A születése és életben maradása csoda. Egy sparhelt melege adta a létbiztonságát. Eszterhai Katalin úgy mesél az életről, a jóról, az igazról, a szeretetről, hogy olvasói szíve-lelke megtelik életörömmel.

Jégvirágos lírai mezőkön

Amikor a lehullott hó megtapad a faágakon, amikor az ablakokon jégvirágok nyílnak, amikor gyermekek vidám seregének szánkói siklanak a domboldalakon, persze, felmelegítő nyári verseket illene olvasni, ám a költészet a tél szépségeit is a magyar és a világirodalomba rejtette. Fagyos téli napokon ezekből szemezgetek lelki-szellemi csemegéket, hogy kapaszkodókat nyújtsanak a zordon időjárási övezetben.

Kötelék

Ha ezt a szót hallom, elsőnek a pozitív jelentése ugrik be. Nem a gúzsba kötés, hanem az egyént mint önálló entitást megerősítő valami, ami a teljes egyéni szabadságot jórészt megtartva tesz védettebbé, sőt társsá, és éppen ezért egyben felelőssé is.
2016–2024 © jelujsag.hu • Minden jog fenntartva!